fot. Lucyna i Sylwester Wańczyk Serowarzy z Wańczykowki
Jest robiona okazyjnie - ja miałem okazję jej spróbować na ogólnopolskim festiwalu serowarskim we Wrocławiu „WIELKIE SERWOWANIE”, gdzie miałem przyjemność oceniania jako juror najlepszych serów farmerskich i zagrodowych. Tak przy tej okazji muszę z dumą i przyjemnością potwierdzić – mamy naprawdę świetnych serowarów, którzy robią fantastyczne sery. Jeśli już raz spróbujecie takich serów farmerskich to już nigdy nie kupicie sera w supermarkecie.
Wracając do naszej serowarskiej zupy to jej podstawą jest tradycyjna maślanka powstająca przy wytwarzaniu masła.
Maślanka jako napój mleczny jest bardzo zdrowa, zawiera mało kalorii – składa się głównie z wody i zawiera niewiele tłuszczu (ok. 1,5%). Jest lekkostrawna. Stanowi świetny naturalny probiotyk wspierający rozwój naszej flory bateryjnej w jelitach. Jest bogatym źródłem wapnia, potasu i fosforu, kwasu mlekowego i lecytyny (to substancja opóźniająca starzenie się komórek). Jest bardzo dobra w diecie odchudzającej.
W naszej zupie nie będzie wprawdzie pełniła funkcji odchudzającej, ale na pewno będzie źródłem jej niepowtarzalnego smaku.
Oto przepis Lucyny Wańczyk – serowarki z Wańczykówki
Składniki na 4-5 osób
WYWAR:
ZUPA:
Przygotowanie
Smacznego!