Zupa maślankowa

Kuchnia
przepis
22.09.2021
01:37

Danie dla 4-5 osób

Czy słyszeliście kiedyś o zupie maślankowej? Jesień za pasem, robi się coraz chłodniej więc to najlepszy czas na gorące, pożywne i pełne smaku zupy. O tej zupie maślankowej autorstwa Lucyny Wańczyk z Gospodarstwa Ekologicznego Wańczykówka krążą już legendy.

Lucyna i Sylwester Wańczyk Serowarzy z Wańczykowki (002).jpg

fot. Lucyna i Sylwester Wańczyk Serowarzy z Wańczykowki

Jest robiona okazyjnie - ja miałem okazję jej spróbować na ogólnopolskim festiwalu serowarskim we Wrocławiu „WIELKIE SERWOWANIE”, gdzie miałem przyjemność oceniania jako juror najlepszych serów farmerskich i zagrodowych. Tak przy tej okazji muszę z dumą i przyjemnością potwierdzić – mamy naprawdę świetnych serowarów, którzy robią fantastyczne sery. Jeśli już raz spróbujecie takich serów farmerskich to już nigdy nie kupicie sera w supermarkecie.

Wracając do naszej serowarskiej zupy to jej podstawą jest tradycyjna maślanka powstająca przy wytwarzaniu masła.

Maślanka jako napój mleczny jest bardzo zdrowa, zawiera mało kalorii – składa się głównie z wody i zawiera niewiele tłuszczu (ok. 1,5%). Jest lekkostrawna. Stanowi świetny naturalny probiotyk wspierający rozwój naszej flory bateryjnej w jelitach. Jest bogatym źródłem wapnia, potasu i fosforu, kwasu mlekowego i lecytyny (to substancja opóźniająca starzenie się komórek). Jest bardzo dobra w diecie odchudzającej.

W naszej zupie nie będzie wprawdzie pełniła funkcji odchudzającej, ale na pewno będzie źródłem jej niepowtarzalnego smaku.

fot. Wielkie SERwowanie 2021 (002).png

Oto przepis Lucyny Wańczyk – serowarki z Wańczykówki

Składniki na 4-5 osób

WYWAR:

  • 5 dużych marchewek
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • por (biała część)
  • seler – pół główki
  • 3 listki laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 litry wody

ZUPA:

  • 1 cebula
  • ok. 250 g boczku
  • ok. 300 g kiełbasy wiejskiej
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • ok. ¾ kg ziemniaków
  • sól, pieprz, majeranek
  • MAŚLANKA - 2 litry
  • pietruszka lub koperek lub szczypiorek

Przygotowanie

  • Warzywa (marchewka, pietruszka, por, seler) zalać wodą i ugotować wywar
  • Dodać ziele angielskie i liść laurowy – gotować dalej na wolnym ogniu
  • Boczek usmażyć z cebulką, dodać do wywaru
  • Następnie pokroić kiełbasę w cienkie plasterki, podsmażyć
  • Dodać kiełbasę i ugotowane jaja, pokrojone w ćwiartki
  • Ziemniaki ugotować, przestudzić i dobrze podsmażyć
  • Dodać pod koniec gotowania, aby były chrupkie
  • Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem
  • Na koniec dodajemy maślankę. Jej ilość to kwestia smaku – im więcej tym kwaśniejsza będzie zupa
  • Dodając maślankę mieszamy intensywnie, aby nam się nie robiły grudki
  • Doprawiamy pietruszką, koperkiem lub szczypiorkiem – wedle smaku

Smacznego!

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji