Zielony koktajl

Kuchnia
16.08.2020
10:00

Koktajle od jakiegoś czasu zaskarbiły sobie naszą sympatię. I bardzo dobrze.

Są zdrowe, a dzięki ich zmiksowaniu lepiej przyswajane przez organizm. Dostarczają masę składników odżywczych i witamin. Mogą zastąpić drugie śniadanie, a przy tym są lekkie i nie powodują uczucia sytości.

Co wrzucić do takiego koktajlu? Tak naprawdę to, na co macie tylko ochotę. Ważne jest jednak, aby trzymać się jednej prostej zasady – proporcji. Najlepsze proporcje to 2:1:1. Dwie porcje warzyw, jedna porcja owoców i jedna porcja nasion.

Zapytacie…a nie może być więcej owoców? Oczywiście, że może. Pamiętajcie jednak, że owoce zawierają dużo fruktozy, czyli cukru. Koktajl, który zawiera więcej owoców lepiej pić rano. Dostarczy nam energii, a wciągu dnia cukry zdążą rozłożyć się w organizmie.

Do koktajli warto dorzucać świeże liście. Moim ostatnim odkryciem są liście z pęczka rzodkiewki. Do tej pory po prostu je wyrzucałem. Ale kupiłem piękny pęczek z dorodnymi liśćmi i szkoda było mi je wyrzucić. Nie zawiodłem się.

zielone_soki_ang4life.png

Składniki:

  • Garść liści szpinaku
  • Kilka liści z pęczku rzodkiewki
  • Obrany ogórek (krótki, gruntowy)
  • Obrane i pokrojone w kostkę jabłko
  • Łyżeczka siemienia lnianego (niemielonego)
  • Łyżeczka ostropestu
  • Kilka kropel soku z cytryny
  • 2 szklanki wody lub napoju roślinnego

Przygotowanie:

Składniki wrzucić do blendera kielichowego i zalać dwiema szklankami wody lub napoju roślinnego. Blendować do połączenia się składników.

Porcję koktajlu możecie wypić od razu, a resztę zabrać do pracy w szczelnie zakręconym słoiku i pić szklankę co 2 godziny.

Smacznego!

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji