Zielona zupa z ognia

Kuchnia
zupa
20.08.2021
06:00

Zioła i chwasty jadalne

Każdy zna magiczną moc ognia. Siedzenie przy ognisku, pieczenie kiełbasek na kiju czy pieczenie ziemniaków to plenerowa klasyka. Można jednak pokusić o przygotowanie czegoś prostego, ale nadzwyczajnego… Taka właśnie może być sycąca i niezwykle aromatyczna zupa z chwastów.

1 kociołek.jpg

Potrawa, której tajemnica tkwi w chwastach i ziołach - jej smak goście zapamiętają na długo. Do jej przygotowania potrzebujemy tylko kociołek na trójnogu i długą drewnianą łyżkę do mieszania. Zaopatrzyć się trzeba w sporą ilość masła klarowanego – to będzie nasz nośnik smaków. Pozostałe składniki to dobrze znane warzywa, które prawie zawsze mamy pod ręką np. ziemniaki, por, cebula, również te lekko podwiędnięte, te które straciły na urodzie i jędrności (idealnie nadają się na taką zupę). Nie dodajemy marchewki, bo zupę robimy „na zielono”.

6_ etap 3 kociolek widok.jpg

Zioła i dzikie chwasty

Magicznymi składnikami, które zdecydują o niezwykłości smaku naszej zupy, są dzikie zioła i chwasty, a te mamy na wyciągnięcie ręki na pobliskiej łące. Jeśli nie wiecie, jak wygląda mniszek mniszek lekarski, lebioda czy bluszczyk kurdybanek – zajrzyjcie do internetu by sprawdzić. Najprawdopodobniej doskonale je znacie, bo to to powszechnie występujące rośliny w Polsce. Wystarczy popatrzeć na zdjęciu jak wyglądają a na pewno się nie pomylicie. Jest również wiele książek o chwastach jadalnych np. „Dzika Kuchnia” Łukasza Łuczaja, „Pyszne Chwasty” Małgorzaty Kalemby-Dróżdż czy „Chwasty od kuchni” Piotra Ciemnego.

Dziś przepis z plenerowego kociołkowania od zielarki - chwaściarki ekologicznej z Gospodarstwa Koziego Kozłonoga.

3 chwasty do zupy.jpg

CHWASTOZUPA według Joanny Maślukiewicz – przepis do użycia w terenie

Wersja wegańska na ok. 10 osób – świetna opcja na spotkanie z przyjaciółmi

Co potrzebujemy – proporcje „na oko”, w systemie „co się nawinie” lub co nam zostało.

Sprzęt do gotowania:

  • Kociołek do gotowania na żywym ogniu
  • Drewniana długa łyżka

Składniki

  • masło klarowane 5-6 łyżek
  • 5-6 cebula
  • 2 kalarepy
  • 2 duże cukinie
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 duże pory z zielonymi częściami
  • główka czosnku
  • 2 garście grzybów suszonych
  • Pozostałości, o których „zapomnieliśmy”, np. przywiędły koperek czy pietruszka
2 warzywa do zupy.jpg

Zestaw chwaściany:

  • młoda pokrzywa
  • lebioda
  • ślaz zaniedbany
  • ogrodowa rukola
  • mniszek lekarski
  • bluszczyk kurdybanek

Przyprawy

  • kurkuma
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz ziołowa
  • sól

Przygotowanie

  • Cebule obieramy i kroimy w grubą kostkę
  • Pozostałe warzywa obieramy i kroimy w grubą kostkę
  • Ziemniaki szorujemy, nie obieramy, kroimy w kostkę
  • Z chwastów usuwamy grube twarde łodyżki, grubo siekamy
  • Rozpalamy ogień i czekamy, jak powstanie sporo żaru
  • Nastawiamy kociołek i rozgrzewamy
  • Rozpuszczamy masło klarowane i dorzucamy cebulę oraz całą nieobraną główkę czosnku
  • Cebula z czosnkiem powinna się nam ładnie przesmażyć (zeszklić)
  • Dorzucamy pokrojone warzywa (bez cukinii)
  • Smażymy kilka minut i dorzucamy cukinię, dalej wszystko smażymy
  • Dolewamy wodę i solimy (spora garść na taką ilość), dorzucamy suszone grzyby
  • Gotujemy około 15 – 20 minut i dodajemy do zupy wszystkie chwasty
  • Doprawiamy kurkumą, pieprzem ziołowym i gałką muszkatołową
  • Nasza zupa powinna być gotowa po ok. 50 minutach
  • Gęstą zupę podajemy ze świeżym, żytnim chlebem z masłem ziołowym
4_ etap 1 gotowania.jpg

5_ etap 2 gotowania.jpg

6 b_ etap3.jpg

Masło ziołowe – do masła dodajemy drobno posiekane: młodą pokrzywę, szczypiorek. czosnek, ogrodową rukolę. Solimy do smaku.

8_chleb do zupy.jpg

Gotowa zupa i chleb z masłem ziołowym poniżej

10_ gotowa zupa z chlebem z masłem.jpg

Smacznego!

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji