Potrawa, której tajemnica tkwi w chwastach i ziołach - jej smak goście zapamiętają na długo. Do jej przygotowania potrzebujemy tylko kociołek na trójnogu i długą drewnianą łyżkę do mieszania. Zaopatrzyć się trzeba w sporą ilość masła klarowanego – to będzie nasz nośnik smaków. Pozostałe składniki to dobrze znane warzywa, które prawie zawsze mamy pod ręką np. ziemniaki, por, cebula, również te lekko podwiędnięte, te które straciły na urodzie i jędrności (idealnie nadają się na taką zupę). Nie dodajemy marchewki, bo zupę robimy „na zielono”.
Zioła i dzikie chwasty
Magicznymi składnikami, które zdecydują o niezwykłości smaku naszej zupy, są dzikie zioła i chwasty, a te mamy na wyciągnięcie ręki na pobliskiej łące. Jeśli nie wiecie, jak wygląda mniszek mniszek lekarski, lebioda czy bluszczyk kurdybanek – zajrzyjcie do internetu by sprawdzić. Najprawdopodobniej doskonale je znacie, bo to to powszechnie występujące rośliny w Polsce. Wystarczy popatrzeć na zdjęciu jak wyglądają a na pewno się nie pomylicie. Jest również wiele książek o chwastach jadalnych np. „Dzika Kuchnia” Łukasza Łuczaja, „Pyszne Chwasty” Małgorzaty Kalemby-Dróżdż czy „Chwasty od kuchni” Piotra Ciemnego.
Dziś przepis z plenerowego kociołkowania od zielarki - chwaściarki ekologicznej z Gospodarstwa Koziego Kozłonoga.
CHWASTOZUPA według Joanny Maślukiewicz – przepis do użycia w terenie
Wersja wegańska na ok. 10 osób – świetna opcja na spotkanie z przyjaciółmi
Co potrzebujemy – proporcje „na oko”, w systemie „co się nawinie” lub co nam zostało.
Sprzęt do gotowania:
Składniki
Zestaw chwaściany:
Przyprawy
Przygotowanie
Masło ziołowe – do masła dodajemy drobno posiekane: młodą pokrzywę, szczypiorek. czosnek, ogrodową rukolę. Solimy do smaku.
Gotowa zupa i chleb z masłem ziołowym poniżej
Smacznego!