Zdrowe brownie z gruszką

Kuchnia
ciasto czekoladowe
21.04.2021
79:58

Czekoladowe ciasto z dodatkiem buraków

Składniki na formę keksową 30 cm. Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

brow

Ciasto:

  • 275 g mąki pszennej
  • 375 g ugotowanych i obranych buraków
  • 300 ml oleju np. rzepakowego
  • 5 jajek (rozmiar M)
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g kakao
  • 300 g cukru jak nie lubicie bardzo słodkiego to 200 g będzie ok.
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady (użyłam gorzką) lub deserową
  • Kilka łyżek mleka
  • Do smaku dodaję likier kawowy, czekoladowy lub jaki macie i lubicie (kilka łyżek)

brownie1

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać bułką tartą.
  2. Odstawić na bok.
  3. Ugotowane i obrane buraki pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski i razem z olejem zmiksować dokładnie blenderem na gładką masę. Ja kupuję ugotowane w Biedronce lub Lidlu.
  4. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli.
  5. Do masy buraczanej dodawać stopniowo po jednym jajku, miksując mikserem na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty miksera i dodać w 2- 3 porcjach suche składniki z miski.
  6. Można również zmiksować całe jaka z cukrem na puszystą masę oddzielnie.
  7. Całość miksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
  8. Ciasto przełożyć do przygotowanej keksówki.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku, do suchego patyczka, ok. 1 godziny i 15 minut w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół. (Ciasto może być delikatnie wilgotne, ale nie może być surowe w środku).
  10. Po upieczeniu pozostawić ciasto na 30 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  11. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i z kilkoma łyżkami mleka roztopić w kąpieli wodnej. Ja rozpuszczam na niewielkim palniku w garnuszku
  12. Ciasto polać roztopioną czekoladą.

brownie 2

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji