Zatrzymać zapach bzu

Kuchnia
kuchnia
28.06.2021
05:10

Kwiaty bzu w kuchni

Kiedy zapada zimowy mrok, kiedy plucha na dworze i wracacie późno do domu po pracy zapewne często marzy Wam się gorąca herbata. Aromatyczna, pachnąca i rozgrzewająca. Co byście powiedzieli na zimową herbatę pachnącą czerwcem, czyli kwiatami czarnego bzu.

Ten czas to prawdziwe bzowe żniwa. Białe kwiatostany czarnego bzu trafiają do naszych syropów, nalewek, dżemu truskawkowego a nawet na patelnię jako smażone w cieście naleśnikowym. Warto zrobić również domowy ocet bzowy.

bez drzewo (002).jpg

Białe szaleństwo

Kwiaty czarnego bzu zrobiły w ostatnich latach prawdziwą karierę kulinarną. A przecież były z nami od zawsze. Nasze babcie i nasze mamy dbały o to by w razie przeziębienia lub przemarznięcia mieć zawsze pod ręką syrop z tych kwiatów. Latem ten sam syrop był dobrą podstawą orzeźwiających lemoniad czy napoi mlecznych. Przygotowałem dla Was przepisy na wykorzystanie kwiatów czarnego bzu w Waszej kuchni. Zapach w całym domu w gratisie !

Czarny bez – to krzew, który można spotkać dosyć powszechnie. Jest rozłożysty ma dużo gałęzi i obficie kwitnie w czerwcu i na początku lipcu (w zależności od pogody i regionu Polski), a potem owocuje od września do października . Nie da się pomylić z inną rośliną. Rośnie intensywnie przy polnych drogach, na pograniczu lasu, często tak mocno się rozrasta, że jest traktowany jako chwast.

Jednak z tradycji ludowej miał od zawsze miejsce niezwykłe – dawniej uważano, że w krzewach czarnego bzu mieszkają bóstwa i chroni on domowników przed czarownicami – stąd obsadzano nim żywopłoty przy domostwach. Czarny bez był traktowany jako lekarstwo na wszystko. Stąd wiele nazw na tę roślinę – m.in. bez lekarski, hyćka, bez apteczny. W zasadzie wszystkie jego części mają wartość leczniczą – kwiaty, owoce, młode liście, kora, korzeń. Pamiętajcie czarny bez jest rośliną jadalną i posiada właściwości lecznicze, ale nie możemy jeść ani surowych kwiatów ani owoców, gdyż zawierają szkodliwe związki – które jednak bardzo łatwo usuwa się w czasie obróbki termicznej lub przetwarzania.

Napary z suszonych kwiatów czarnego bzu są dobre na infekcje górnych dróg oddechowych i na przeziębienie, działają świetnie napotnie. Czarny bez wspiera odporność organizmu a także dobrze działa moczopędnie, przeciwzapalnie i odtruwająco.

W dzisiejszym artykule o kwiatach czerwcowych intensywnie pachnących.

Kiedy i jak zbierać: czerwiec to idealny okres zbioru, kiedy kwiatostany są w pełnym rozkwicie. Najlepiej zbierać je w godzinach porannych po porannej rosie z dala od często uczęszczanych dróg, ścinając całe kwiatostany delikatnie i ostrożnie, tak żeby nie obsypać drogocennego pyłku. Unikajcie zbierania kwiatów bezpośrednio po burzy lub w czasie deszczu.

bez 2.jpg

Baldachy kwiatowe po zebraniu w zależności do czego chcemy użyć trzeba:

a) wysuszyć na przewiewnym podłożu, potem oddzielić od szypułek i przełożyć wysuszone do szczelnych pudełek – z nich możemy zrobić lecznicze napary.

b) wyłożyć baldachy po obcięciu łodyżek na godzinę na papierze, żeby pozbyć się robaczków, a następnie wykorzystać w poszczególnych przepisach.

Kwiaty czarnego bzu w kuchni – moje propozycje

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Potrzebujemy:

  • Co najmniej 50 - 60 świeżo zebranych baldachów czarnego bzu (im lepiej więcej) – nie myjemy, zostawiamy krótko na papierze, żeby pozbyć się robaczków
  • 1 kg cukru
  • 4-5 cytryn ekologicznych pociętych w plastry
  • 1,5 – 2 litra wody (w zależności czy chcemy mieć bardziej gęsty czy rzadszy syrop)

Jak robimy

  • Sporządzamy syrop z cukru i wody w proporcji: 1kg cukru na 1,5 litra wody
  • Baldachy układamy w słoju, przekładamy plastrami cytryny i zalewamy ostudzonym syropem a następnie zawiązujemy gazą
  • Trzymamy 4-5 dni, lekko potrząsając codziennie i sprawdzając zapach – tak żeby syrop nie zaczął nam fermentować
  • Zlewamy syrop przez sitko, wyciskamy baldachy, podgrzewamy, przelewamy do gorących i wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy słoiki do wystygnięcia- gotowe!

Truskawki pachnące czarnym bzem

Potrzebujemy

  • 1 kg dojrzałych, słodkich truskawek
  • Ok 200-250 g cukru
  • 15 baldachów czarnego bzu (tylko same kwiaty bez zielonych części kwiatostanu)
  • Pektyna owocowa

Jak robimy?

  • Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy pektynę i zagotowujemy
  • Dodajemy cukier, sprawdzamy słodkość
  • Na ostatnim etapie do gorącego dżemu dorzucamy kwiaty czarnego bzu
  • Gorące truskawki z bzem przekładamy do wyparzonych i gorących słoików, zakręcamy i przewracamy do ostygnięcia

Domowy ocet z kwiatów czarnego bzu

Potrzebujemy

  • 15 baldachów - tylko kwiaty
  • 5 łyżek cukru i 1 litr wody

Jak robimy?

  • Robimy lekki syrop – rozpuszczamy cukier w przegotowanej wodzie
  • Zalewamy kwiaty syropem – uwaga ważne, żeby były przykryte, bo inaczej nastaw nam spleśnieje
  • Zawiązujemy gazą, żeby nie dostawały nam się muszki, stawiamy na parapecie i czekamy ok. 4 tygodni
  • Ocet sam się zrobi – poznamy to po tym, że na powierzchni nie będziemy mieć pęcherzyków powietrza a sam ocet będzie pachniał przyjemnie octowo-owocowo
  • Zlewamy do ciemnych butelek

Baldachy kwiatowe w cieście - deser

Potrzebujemy

  • Kilkanaście dużych, świeżo zebranych baldachów kwiatów czarnego bzu
  • Ok 150 g szklanki mąki pszennej
  • Ok 3/4 szklanki mleka
  • Cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder do posypania

Jak robimy?

  • Kwiatów nie myjemy – pozostawiamy po zebraniu na papierze (patrz wyżej)
  • Mieszamy mąkę z mlekiem i mąką i cukrem waniliowym – do konsystencji gęstej śmietany, dodajemy żółtka
  • Ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z mąką z mlekiem – ciasto będzie stosunkowo gęste.
  • Zanurzamy baldachy, strząsamy nadmiar ciasta i smażymy z większą ilością oleju
  • Wykładamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar oleju.
  • Podajemy ciepłe posypane cukrem
  • Świetny deser!!!

Mleczna lemoniada aromatyzowana kwiatami czarnego bzu

  • Potrzebujemy dowolny ulubiony napój mleczny – zsiadłe mleko z wodą mineralną, jogurt lub kefir. Byłoby świetnie gdybyście mieli okazję kupić serwatkę, czyli produkt uboczny przy produkcji serów
  • Do chłodnego napoju dodajemy kilka łyżek naszego syropu z czarnego bzu
  • W wersji smoothie możemy również zmiksować z truskawkami
Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji