Wegański majonez

Kuchnia
30.08.2020
10:00

Co zrobić z aquafaby, czyli wody z ciecierzycy?

Dobre pytanie. Zawsze sporo jej zostaje w puszce lub słoiku. Nie wiem czy wiecie, ale w diecie wegańskiej wspaniale sprawdza się jako zamiennik białka z kurzego jajka. Można zrobić z niej na przykład słodki deser jak beza, ale można zrobić też coś bardziej wytrawnego, jak majonez, który sprawdzi się jako wspaniały dodatek do wielu dań. Jedyne, czego potrzebujecie, to kilku prostych składników.

majonez-weganski-ang4life.png

Składniki:

  • 100 ml wody z ciecierzycy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki soli kala namak
  • 1 łyżeczka erytrytolu
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 1 i ½ szklanki oleju

Przygotowanie:

Wodę z ciecierzycy odlać do wysokiego naczynia. Dodać ocet, sól, erytrytol i płatki. Dobrze wymieszać blenderem ręcznym trzepaczką. Strużką wlewać olej, cały czas miksując.

Gotowy wegański majonez przełożyć do słoika i trzymać w lodówce.

Smacznego!

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji