Warzywa z grilla

Kuchnia
papryka
31.05.2022
02:00

Nie tylko jako dodatek do mięs

Po mięsnych przepisach czas na warzywa z grilla i sałatki warzywne. Ich przygotowanie jest bardzo proste i są bardzo smaczne.

paprika-671775_1280.jpg

Warzywa mogą stanowić dodatek do mięs z grilla lecz również sprawdzają się doskonale jako samodzielne danie. Trudno też wyobrazić sobie dobrego grilla bez wielokolorowej sałatki. Jak to wszystko przyrządzić?

Warzywny miks na grilla z sosem z pieczonego czosnku

grilled-vegetables-3329075_1280.png

Składniki

  • różne rodzaje ulubionych papryk – czerwone, żółte, zielone
  • bakłażany
  • młode cukinie
  • cebule – biała, czerwona, szalotka
  • pomidory
  • mieszanka suszonych ziół: rozmaryn, bazylia, tymianek, cząber, oregano i majeranek
  • oliwa lub olej rzepakowy
  • sól i pieprz grubo mielony
  • na sos:
    • czosnek – 2 duże, całe główki
    • jogurt grecki ok 200 ml
    • 1 kopiasta łyżka ulubionego majonezu
    • sok z cytryny

Przygotowanie miksu

  • wszystkie warzywa (oprócz czosnku) kroimy na grube kawałki: papryki na grube paski, bakłażany i cukinie w plastry, cebule w ćwiartki, pomidory w połówki, a następnie wrzucamy do miski, wlewamy 2-3 łyżki oliwy lub oleju i posypujemy mieszanką ziołową, solimy i lekko pieprzymy
  • całe, nieobrane główki czosnku lekko nawilżamy z zewnątrz oliwą lub olejem, solimy i zawijamy w folię aluminiową
  • warzywa grillujemy na tacce aluminiowej, czosnek obok na ruszcie

Przygotowanie sosu z pieczonego czosnku

  • całe, nieobrane główki czosnku lekko nawilżamy z zewnątrz oliwą lub olejem i solimy
  • zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 1 godziny na ruszcie
  • wyciskamy miąższ z upieczonych ząbków i łączymy z jogurtem greckim (ok.200 ml) z łyżką ulubionego majonezu
  • doprawiamy sokiem z cytryny i ew. solą

Ziemniaki z grilla z sosem jogurtowo-ogórkowym

ziemniaki z grilla.jpg

Składniki

  • 1 kg dobrze wyszorowanych ziemniaków, najlepiej oznaczanych jako sałatkowe
  • kostka masła
  • 2-3 ząbki czosnku
  • suszone zioła – majeranek , tymianek
  • sól
  • na sos:
    • jogurt grecki
    • świeży, zielony ogórek gruntowy
    • sól, pieprz
    • łyżeczka octu jabłkowego
    • mały pęczek szczypiorku

Przygotowanie

  • masło ucieramy z solą i ziołami
  • ziemniaki nacinamy lekko na krzyż, a w nacięcia wciskamy przygotowane wcześniej masło
  • zawijamy w folię aluminiową i grillujemy ok. godziny
  • odwijamy i przekładamy na kilka minut żeby zrobiła się od spodu chrupiąca skorupka

Sos jogurtowo-ogórkowy

  • szczypiorek kroimy drobno
  • ogórka obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • wszystkie składniki mieszamy delikatnie w miseczce
  • zostawiamy w lodówce na 15 min, żeby smaki się przegryzły

Czas na sałatki – tym razem odrobinę egzotyczne

Sałatka arbuzowa z serem feta

salatka z arbuza.jpg

Składniki

  • ok. 1 kg arbuza bez pestek pokrojonego w kostkę
  • kostka sera typu feta 250 g
  • świeży, zielony ogórek gruntowy
  • mały pęczek świeżej mięty
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz

Jak robimy

  • Ogórka i ser kroimy w grubą kostkę
  • Myjemy, osuszamy mięte, kroimy
  • Mieszamy olej z octem balsamicznym
  • Wszystkie składniki delikatnie mieszamy w dużej misce i podajemy

Sałatka pełna zieloności

Przygotowanie

  • pęczek mizuny (musztardowca)
  • spora garść:
    • świeżego szpinaku
    • roszponki
    • rukoli
  • garść ziaren słonecznika i pestek dyni
  • czerstwa bagietka – 2-3 kromki
  • sos winegret: 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 1 łyżeczka octu jabłkowego, łyżka musztardy miodowej, szczypta pieprzu grubo mielonego i soli

Niech żyją warzywa i sałaty! I zioła też!

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji