Po mięsnych przepisach czas na warzywa z grilla i sałatki warzywne. Ich przygotowanie jest bardzo proste i są bardzo smaczne.

Warzywa mogą stanowić dodatek do mięs z grilla lecz również sprawdzają się doskonale jako samodzielne danie. Trudno też wyobrazić sobie dobrego grilla bez wielokolorowej sałatki. Jak to wszystko przyrządzić?
Warzywny miks na grilla z sosem z pieczonego czosnku

Składniki
- różne rodzaje ulubionych papryk – czerwone, żółte, zielone
- bakłażany
- młode cukinie
- cebule – biała, czerwona, szalotka
- pomidory
- mieszanka suszonych ziół: rozmaryn, bazylia, tymianek, cząber, oregano i majeranek
- oliwa lub olej rzepakowy
- sól i pieprz grubo mielony
- na sos:
- czosnek – 2 duże, całe główki
- jogurt grecki ok 200 ml
- 1 kopiasta łyżka ulubionego majonezu
- sok z cytryny
Przygotowanie miksu
- wszystkie warzywa (oprócz czosnku) kroimy na grube kawałki: papryki na grube paski, bakłażany i cukinie w plastry, cebule w ćwiartki, pomidory w połówki, a następnie wrzucamy do miski, wlewamy 2-3 łyżki oliwy lub oleju i posypujemy mieszanką ziołową, solimy i lekko pieprzymy
- całe, nieobrane główki czosnku lekko nawilżamy z zewnątrz oliwą lub olejem, solimy i zawijamy w folię aluminiową
- warzywa grillujemy na tacce aluminiowej, czosnek obok na ruszcie
Przygotowanie sosu z pieczonego czosnku
- całe, nieobrane główki czosnku lekko nawilżamy z zewnątrz oliwą lub olejem i solimy
- zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 1 godziny na ruszcie
- wyciskamy miąższ z upieczonych ząbków i łączymy z jogurtem greckim (ok.200 ml) z łyżką ulubionego majonezu
- doprawiamy sokiem z cytryny i ew. solą
Ziemniaki z grilla z sosem jogurtowo-ogórkowym

Składniki
- 1 kg dobrze wyszorowanych ziemniaków, najlepiej oznaczanych jako sałatkowe
- kostka masła
- 2-3 ząbki czosnku
- suszone zioła – majeranek , tymianek
- sól
- na sos:
- jogurt grecki
- świeży, zielony ogórek gruntowy
- sól, pieprz
- łyżeczka octu jabłkowego
- mały pęczek szczypiorku
Przygotowanie
- masło ucieramy z solą i ziołami
- ziemniaki nacinamy lekko na krzyż, a w nacięcia wciskamy przygotowane wcześniej masło
- zawijamy w folię aluminiową i grillujemy ok. godziny
- odwijamy i przekładamy na kilka minut żeby zrobiła się od spodu chrupiąca skorupka
Sos jogurtowo-ogórkowy
- szczypiorek kroimy drobno
- ogórka obieramy i kroimy w drobną kostkę
- wszystkie składniki mieszamy delikatnie w miseczce
- zostawiamy w lodówce na 15 min, żeby smaki się przegryzły
Czas na sałatki – tym razem odrobinę egzotyczne
Sałatka arbuzowa z serem feta

Składniki
- ok. 1 kg arbuza bez pestek pokrojonego w kostkę
- kostka sera typu feta 250 g
- świeży, zielony ogórek gruntowy
- mały pęczek świeżej mięty
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz
Jak robimy
- Ogórka i ser kroimy w grubą kostkę
- Myjemy, osuszamy mięte, kroimy
- Mieszamy olej z octem balsamicznym
- Wszystkie składniki delikatnie mieszamy w dużej misce i podajemy
Sałatka pełna zieloności
Przygotowanie
- pęczek mizuny (musztardowca)
- spora garść:
- świeżego szpinaku
- roszponki
- rukoli
- garść ziaren słonecznika i pestek dyni
- czerstwa bagietka – 2-3 kromki
- sos winegret: 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 1 łyżeczka octu jabłkowego, łyżka musztardy miodowej, szczypta pieprzu grubo mielonego i soli
Niech żyją warzywa i sałaty! I zioła też!