Vege tatar

Kuchnia
06.09.2020
15:00

Vegański tatar bez grama mięsa czy ryby. Na bazie wafli ryżowych.

Dziś danie całkowicie wegańskie, podane z wegańskim majonezem. Posiada bardzo zaskakujący smak i konsystencję. Gwarantuję, że go pokochacie.

vege-tarta-ang4life.png

Składniki:

  • 6 sztuk grubych wafli ryżowych (około 50g)
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka dobrej musztardy
  • 100 ml wody mineralnej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 białe cebule (w tym do podania)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta soli kala namak
  • 2 łyżki majonezu
  • ogórki kiszone do podania

Przygotowanie:

Koncentrat pomidorowy wymieszać z musztardą i wodą mineralną. Dodać do tego suche przyprawy i olej i dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Wafle ryżowe pokruszyć rękami na drobne, pojedyncze "kawałeczki". Cebulę posiekać jak najdrobniej i 3/4 z niej dodać do wafli. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do wafli. Następnie dodać wymieszany płyn i porządnie wymieszać dłońmi, aż wafle zaczną chłonąć płyn.

Podawać z pokrojonymi w koskę ogórkami kiszonymi i majonezem (najlepiej wegańskim).

Smacznego!

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji