Mają niższą kaloryczność, przy ich przygotowywaniu wydobywa się tylko piękny zapach, a smak jest niebywały. Ponadto boczniaki uważane są za grzyby o właściwościach leczniczych. Są w nich związki, które obniżają poziom cukru i cholesterolu, a legenda głosi, że nawet niszczą komórki nowotworowe. Boczniaki są kruche i łamliwe, dlatego trzeba je ostrożnie myć, ale jak najszybciej, by nie nasiąknęły wodą. Najsmaczniejsze są niezbyt duże kapelusze, ponieważ te największe są łykowate.
Do zrobienia flaków potrzebny jest wywar warzywny, czyli po prostu bulionu. Jedna włoszczyzna wystarczy na około 1,5 litra. Warzywa obrane i pokrojone w duże kawałki zalać trzeba wodą i gotować ok 3 godziny, soląc dopiero po dwóch.
Boczniaki należy wypłukać, osuszyć i pokroić na paseczki. Obraną marchewkę oraz pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Całość podsmażyć w garnku na oliwie około 2 minuty, następnie dodać boczniaki i smażyć jeszcze minutę. Wlać bulion, dodać przyprawy i gotować przez 5-8.minut. Na drugiej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, posiekany czosnek oraz majeranek. Do gotującego się bulionu z boczniakami dodać koncentrat pomidorowy oraz zeszkloną cebulę. Na patelnię po cebuli wsypać mąkę i wymieszać. Podsmażyć chwilę, aż zrobi się lekko brązowa. Następnie dolewać stopniowo wywar z boczniaków i mieszać do czasu połączenia się składników. Przelać do garnka z zupą i zagotować.
Smacznego!