Vege flaki z boczniaka

Jedzenie
vege
02.04.2020
40:00

Flaki z boczniaków są niesamowitą alternatywą dla tych tradycyjnych.

Mają niższą kaloryczność, przy ich przygotowywaniu wydobywa się tylko piękny zapach, a smak jest niebywały. Ponadto boczniaki uważane są za grzyby o właściwościach leczniczych. Są w nich związki, które obniżają poziom cukru i cholesterolu, a legenda głosi, że nawet niszczą komórki nowotworowe. Boczniaki są kruche i łamliwe, dlatego trzeba je ostrożnie myć, ale jak najszybciej, by nie nasiąknęły wodą. Najsmaczniejsze są niezbyt duże kapelusze, ponieważ te największe są łykowate.

Do zrobienia flaków potrzebny jest wywar warzywny, czyli po prostu bulionu. Jedna włoszczyzna wystarczy na około 1,5 litra. Warzywa obrane i pokrojone w duże kawałki zalać trzeba wodą i gotować ok 3 godziny, soląc dopiero po dwóch.

Składniki:

  • 500 g boczniaków
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 500 ml wywaru warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • liść laurowy
  • majeranek
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • świeży imbir

Przygotowanie:

Boczniaki należy wypłukać, osuszyć i pokroić na paseczki. Obraną marchewkę oraz pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Całość podsmażyć w garnku na oliwie około 2 minuty, następnie dodać boczniaki i smażyć jeszcze minutę. Wlać bulion, dodać przyprawy i gotować przez 5-8.minut. Na drugiej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, posiekany czosnek oraz majeranek. Do gotującego się bulionu z boczniakami dodać koncentrat pomidorowy oraz zeszkloną cebulę. Na patelnię po cebuli wsypać mąkę i wymieszać. Podsmażyć chwilę, aż zrobi się lekko brązowa. Następnie dolewać stopniowo wywar z boczniaków i mieszać do czasu połączenia się składników. Przelać do garnka z zupą i zagotować.

Smacznego!

Porady:

  • Odpady pozostałe po przygotowaniu tego dania można wykorzystać :)
  • Obierki z marchwi i pietruszki - aby móc wykorzystać obierki, warzywa należy najpierw dobrze wyszorować szczotką, a następnie zamoczyć 3 minuty w wodzie z sodą. Wypłukać pod bierzącą wodą, obrać obieraczką na cienkie plasterki. Wrzucić do miski i wymiezać z 3 łyżkami oliwy i 2 łyżeczkami ziól, np. prowansalskich. Posolić i włożyć do piekarnika na 180 stopni na 6 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wmieszać i piec jeszcze kilka minut. Suszyć najlepiej na kratce, aby zatrzymać przepływ powietrza i nie udusić tłuszczu na dnie.
  • Ogonki z marchwi, pietruszki i cebuli - zasadzić w doniczce na natkę. Z cebuli wyrośnie fajny szczypiorek np. do niedzielnej jajecznicy.
Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji