Składniki
Przygotowanie
Mąkę wysypuję na blat i robię dołek. Kruszę tam drożdże (temperatura pokojowa) + masło (temperatura pokojowa) i dodaję jajka -> zagniatam. Można wszystko wykonać robotem kuchennym/mikserem.
Do wysokiego naczynia wlewam bardzo zimną wodę i topię ciasto (wkładam do środka).
Jak wypłynie (może to trwać nawet do ok. 15 minut, ale zazwyczaj szybciej – zależy od ciepłoty drożdży) ociekam nad miską.
Do suchej miski dodaję troszkę mąki i wkładam do tego nasze ciasto.
Robię dołek i wsypuję: cukier waniliowy/wanilinowy, cukier puder, rodzynki/skórka pomarańczy i wlewam zapach. Zagniatam wszystko – to już robimy ręcznie.
Brytfankę obtaczamy masłem i wkładamy ciasto. Ja robię w tortownicy. Piekarnik nagrzany do 175 stopni i pieczemy 50 minut.
Smacznego 😊