„Topielec”

Kuchnia
ciasto drożdżowe
28.04.2022
66:40

Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe tym razem nie jest pozostawiane do wyrośnięcia. Jego sekret tkwi w tym, że jest zatapiane w zimnej wodzie. Sami sprawdźcie.

Topielec.jpg

Składniki

  • Mąka pszenna 3 szklanki
  • Drożdże mokre 10 dkg
  • Cukier puder szklanka
  • Cukier waniliowy/wanilinowy 1 opakowanie
  • Jajka 4 sztuki
  • Zapach waniliowy lub pomarańczowy
  • Rodzynki lub skórka pomarańczy lub inne (można mieszać – jak się lubi)
  • Masło roślinne w pudełku 250 g

Przygotowanie

Mąkę wysypuję na blat i robię dołek. Kruszę tam drożdże (temperatura pokojowa) + masło (temperatura pokojowa) i dodaję jajka -> zagniatam. Można wszystko wykonać robotem kuchennym/mikserem.

Do wysokiego naczynia wlewam bardzo zimną wodę i topię ciasto (wkładam do środka).

Jak wypłynie (może to trwać nawet do ok. 15 minut, ale zazwyczaj szybciej – zależy od ciepłoty drożdży) ociekam nad miską.

Do suchej miski dodaję troszkę mąki i wkładam do tego nasze ciasto.

Robię dołek i wsypuję: cukier waniliowy/wanilinowy, cukier puder, rodzynki/skórka pomarańczy i wlewam zapach. Zagniatam wszystko – to już robimy ręcznie.

Brytfankę obtaczamy masłem i wkładamy ciasto. Ja robię w tortownicy. Piekarnik nagrzany do 175 stopni i pieczemy 50 minut.

Smacznego 😊

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji