Tarta ze szpinakiem

Kuchnia
tarta ze szpinakiem
24.01.2022
03:00

Ciasto drożdżowe

Pyszne, łatwe w przygotowaniu. Do tego wersja dla tych, którzy nie mają czasu.

Tarta_AB.jpg

Składniki na ciasto.

  • 15g świeżych drożdży lub opakowanie suszonych
  • 100ml ciepłej wody
  • pół łyżeczki cukru
  • 200g mąki
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu, ale nie koniecznie
  • 1 łyżka oliwy do ciasta plus odrobina do posmarowania foremki.

W ciepłej wodzie wymieszaj drożdże, cukier i dwie duże łyżki mąki, odstaw na 15 minut niech rozczyn troszkę urośnie i podwoi swoją objętość a następnie wymieszaj wszystko z mąką, solą olejem i ziołami. Wyrabiaj cisto ok 10 minut, jeżeli będzie się kleić do ręki to podsyp trochę mąką. Odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na cienki placek. Wyłóż farsz i do pieca.

Wersja dla zaganianych: Polecam gotowe ciasto drożdżowe kupione. Co ułatwia przygotowanie tarty/

Składniki na farsz:

  • 500 g szpinaku mrożonego (wystarczy jedno opakowanie czasem jest w nim mniej, bo 400 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ cebulki lub kawałek białej części pora
  • łyżka masła
  • 3 średnie jajka
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30 %
  • ½ szklanki sera żółtego startego na grubych oczkach
  • płaska łyżeczka soli do smaku
  • 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej do smaku
  • Dwa plastry boczku wędzonego surowego nie obowiązkowe, jeśli ma być wersja dla wegan
  • Do dekoracji używam sera mozzarella

262913802_3152628865022434_3980406250054512379_n.jpg

Przygotowanie farszu:

  • Na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę lub por pokrojony w cienkie plasterki. Następnie dodać pokrojony w kostkę boczek. (niekoniecznie, jeśli nie jemy mięska) Smażyć do zrumienienia. Dodać rozmrożony szpinak i smażyć do całkowitego odparowania wody. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Farsz całkowicie wystudzić.
  • W misce roztrzepać jajka ze śmietaną, dodać starty ser żółty i przelać masę do szpinaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Posmarować formę do tartej odrobiny oleju i wyłożyć równo ciasto, wsadzić do piekarnika nagrzanego 180 st. na 15 min po czym na podpieczony spód wyłożyć nadzienie i znowu do pieca. Wszystko piec jeszcze ok 20-25 min.
  • Jeśli mamy spód kupiony gotowy to ja nie podpiekam
  • Tatrę piekę ok. 30-35 minut w 180 stopniach.
  • Trzeba obserwować czy się nie przypieka zbyt mocno, bo każdy piekarnik jest inny zatem czas uzależniamy od własnego pieca.

Znakomicie smakuje na drugi dzień podpieczona na patelni pod przykryciem, ma chrupiący spód.

Gorąco polecam!

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji