Tarta z rabarbarem

Kuchnia
07.06.2020
45:00

Rabarbar jest warzywem, z którego chyba najczęściej robi się kompot.

W połączeniu z jabłkami daje orzeźwiający słodko-kwaśny smak. W upalne dni taki kompot prosto z lodówki to raj dla podniebienia.

Robi się też z niego ciasta. Popularne jest ciasto typu drożdżowego, z rabarbarem na wierzchu, posypane kruszonką.

Ja mam dziś dla Was wersję trochę mniej zapychającą. Słodycz kruchego ciasta w połączeniu z kwaśnością rabarbaru daje wspaniały efekt. Gwarantuję Wam, że jak zrobicie je raz, nie będziecie mogli przestać.

tarta_z_rabarbarem_1.original_1.original.png

Składniki - ciasto:

  • 300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 100g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 200g masła

Składniki - wierzch:

  • 4 łyżki zmielonych migdałów
  • 700g rabarbaru
  • 150g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie budyniu w proszku waniliowego lub śmietankowego bez cukru

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Masło można posiekać, aby się lepiej zagniatało. Ciasto podzielić na dwie części w stosunku 2:1, zawinąć w osobną folię i wstawić na 30 minut do lodówki.

Rabarbar dokładnie oczyścić, pokroić na kawałki około 2cm i wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym oraz budyniem w proszku. Odstawić, aż puści soki. Będzie gotowe w tym samym momencie co spód na ciasto.

Formę na tatrę o średnicy 28cm wysmarować masłem. Większą część ciasta wyjąć z lodówki i rozwałkować na blacie posypanym mąką na okrąg o średnicy około 33cm. Wyłożyć nim formę na tatrę, robiąc brzeg. Ponakłuwać je widelcem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 12 minut, aż ciasto się zarumieni.

Wyjąć drugą część ciasta i rozwałkować na blacie posypanym mąką, a następnie wyciąć z niego paski.

Po wyjęciu z piekarnika zarumienionego ciasta, posypać je równomiernie zmielonymi migdałami. Następnie wyłożyć na nie rabarbar i na wierzchu poukładać paski ciasta, robiąc kratkę. Ciasto z powrotem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia na co najmniej parę godzin, aby budyń dobrze stężał.

Smacznego!

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji