Szarlotka

Kuchnia
kuchnia
16.06.2021
120:00

Tylko 6 składników

SZRLOTKA

Podstawowy i najprostszy przepis na szarlotkę na kruchym cieście. To bardzo szybka do zrobienia szarlotka, którą polecam każdemu. Poradzą z nią sobie nawet osoby, które rzadziej pieką i gotują. Jest pyszna!

  • bez duszenia czy pieczenia osobno jabłek
  • bez podpiekania spodu
  • tylko 6 składników

196033463_939036433529316_2039169909686961854_n.jpg

Czas przygotowania: 30 minut

Czas pieczenia: 1 godzina 10 minut

Dodatkowy czas: chłodzenie ciasta w lodówce - 60 minut

Składniki:

  • 1,5 kg jabłek - około 6 sztuk np. antonówka, ale każde lekko kwasowe będą dobre
  • 2 szklanki mąki pszennej - 320 g
  • kostka masła - 200 g
  • 1 średnie jajko
  • 1/4 szklanki cukru - 80 g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Opcjonalne dodatki do szarlotki:
Do tartego jabłka możesz zawsze dodać pół łyżeczki cynamonu lub goździki. Jeśli jabłka są zbyt kwaśne ja dosładzam cukrem i czasem ścieram skórę z połowy cytry. Po upieczeniu szarlotkę warto oprószyć dodatkowo cukrem.

Szarlotka przepis

W pierwszej kolejności zagnieć ciasto kruche na szarlotkę.

  • W dużej misce umieść razem dwie szklanki mąki (szklanka o pojemności 250 ml);
  • jedno średnie jajko, które może być wyjęte prosto z lodówki;
  • 1/4 szklankę cukru zwykłego lub drobnego - 80 g; kostkę masła, którą polecam pokroić nożem na mniejsze kawałki.
  • Masło również możesz wyjąć prosto z lodówki.
  • Na koniec jeszcze tylko 2 łyżeczki proszku do pieczenia i ewentualnie szczypta soli.
195867700_312183853972913_557502342157783481_n.jpg

Ja zawsze ciasto kruche wyrabiam w dłoniach. Postaraj się to zrobić szybko. Na początku może Ci się wydawać, że ciasto jest zbyt sypkie, jednak w trakcie rozcierania masła powinno połączyć się w zwartą kulę. Ja wolę wyrabiać ciasto w dużej misce, ale możesz też zrobić to na dużej desce, czystym blacie lub stolnicy.

195125412_817748475833646_2071975423565057253_n.jpg

Z ciasta uformuj kulę. Zawiń je w folię i umieść w lodówce na całą godzinę.

Ciasto się chłodzi, więc możesz w tym czasie przygotować sobie jabłka. Jabłka cienko obierz i podziel na ćwiartki a następnie usuń gniazda nasienne. I zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Bywa też, że jabłka duszę z cynamonem, cukrem i goździkami. Po przestudzeniu nakładam na ciasto już wyłożone w formie do pieczenia. Miskę ze startymi jabłkami odłóż na 20 minut, by jabłka puściły trochę soku. Garść po garści łap porcję tartego jabłka i odciskaj sok. Do odciśniętych lekko tartych jabłek możesz teraz dodać trochę cynamonu.

196758302_515062319613806_4817638531741779133_n.jpg

Po godzinie leżakowania ciasta w lodówce możesz je wyjąć. Zdejmij folię a ciasto podziel na dwie części. Jedną połówkę odłóż do lodówki lub do zamrażalnika. Ja odkładam ciasto do zamrażalnika, ponieważ na koniec ścieram je na tarce i wykładam na wierzch jabłek w formie z ciastem. Jeśli odłożysz ciasto do lodówki, to ciężko będzie Ci je potem zetrzeć. Pozostaje wówczas opcja rwania ciasta kawałek po kawałku i wykładanie go po całej powierzchni szarlotki.

Formę do pieczenia, smaruję resztkami masła i nie zapomnij o bokach formy. Następnie posypuje bułką start, aby ciasto po upieczeniu łatwiej wychodziło z formy. I teraz są dwa sposoby na wyłożenie ciasta w formie: jeden to rozwałkować kawałek na płasko i przełożyć do formy lub pokroić na kawałki i wykładać nimi całą foremkę do pieczenia.

Na spód wyłóż starte i odciśnięte z nadmiaru soku jabłka lub wcześniej uduszone. Wyrównaj powierzchnię i lekko je uklep. Jeśli Twoja połówka ciasta została odłożona do zamrażalnika, to wyjmij ją i zetrzyj na tarte (te same oczka co jabłka). Starte ciasto wyłóż po całej powierzchni szarlotki. Jeśli ciasto czekało w lodówce, to rwij je kawałek po kawałku i układaj na całej powierzchni szarlotki. Też po upieczeniu ciasto wygląda ładnie.

Szarlotka jest już gotowa do pieczenia
Formę z ciastem umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra/dół). Wybierz środkową półkę. Ciasto piecz około godziny, maksymalnie do 70 minut. Po upieczeniu możesz od razu wyjąć szarlotkę z piekarnika. Po lekkim przestudzeniu będzie gotowa do jedzenia. Przed podaniem możesz oprószyć szarlotkę cukrem pudrem lub mieszanką cukru pudru i cynamonu, jeśli masz lody też będzie pysznie.

Szarlotka_Anita.jpg

Wybór należy do Ciebie.

Smacznego!

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji