Sorbet, czyli mrożony mus ze świeżych owoców, świetnie sprawdza się jako orzeźwiający deser w te upalne dni. Można go zrobić ze świeżych lub mrożonych owoców. Jeśli ma być słodki, można dodać syrop cukrowy. Ja jednak wybieram tę wersję bez cukru. Fruktoza z owoców wystarcza mi w zupełności.
Przygotowałem dla Was sorbet nieco egzotyczny, bo z pomarańczy i mango.
Całość można przyrządzić w 4 godziny i 10 minut, z czego 3 godziny to mrożenie, godzinę zajmie przygotowanie kandyzowanej skórki pomarańczy, a 10 minut przyrządzenie samego sorbetu.
Mango obrać i pokroić na cząstki. Przełożyć do wysokiego pojemnika, Pomarańczę i cytrynę dokładnie wyszorować. Wycisnąć z nich sok, dodać do mango i zblendować. Na końcu dodać jogurt, dokładnie wymieszać i przełożyć do pojemnika z zamknięciem. Mrozić 3 godziny, ale w trakcie co 30 minut mieszać, aby sorbet stężał równomiernie.
W czasie, kiedy lody się mrożą, bierzemy się za kandyzowaną skórkę pomarańczową. Dokładnie wydrążyć skórę z pomarańczy, której użyliśmy do uzyskania soku do sorbetu. Wyciąć białą część. Pokroić w drobną kostkę, włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą i gotować około 5 minut. Odcedzić, a następnie powtórzyć ten proces. W rondelku wymieszać cukier z wodą aż do rozpuszczenia się cukru i wrzucić skórkę pomarańczy. Gotować na małym ogniu bez przykrycia, aż skórka stanie się półprzeźroczysta, czyli około 45 minut. Jeśli woda zbyt szybko odparowuje, uzupełniać. Przełożyć do słoiczka i odstawić do przestudzenia. Ze skórką cytryny można zrobić to samo.
Sorbet podawać ozdobiony liśćmi mięty, kandyzowaną skórką i płatkami kokosowymi.
Smacznego!