Sezon na szparagi

Kuchnia
szparagi szaksuka warzywa przepisy śniadanie
27.06.2022
03:00

Zielone, białe, a nawet fioletowe

Szparagowe szaleństwo właśnie trwa. Rano, w południe i na wieczór. Od poniedziałku do niedzieli. Trzeba się spieszyć, bo sezon na świeże szparagi jest naprawdę krótki!

główki szparagów.jpg

Szparagi to bardzo charakterystyczne warzywo – cienkie zielone lub troszkę grubsze białe łodygi zakończone główką. Są bardzo zdrowe- mają niską wartość kaloryczną, znaczną zawartość kwasu foliowego i wielu innych witamin a także wysoką zawartość składników mineralnych. Warto więc z nich korzystać w pełni sezonu.

PS Przy przyrządzaniu szparagów warto posługiwać się metodą „naturalnego” odrywania zdrewniałych końcówek. Po prostu złapcie pojedynczego szparaga pod koniec i naciśnijcie końcówkę – odłamie się tylko zdrewniała część. Pozostała część jest gotowa do przyrządzania.

Zapraszam na menu pod hasłem „Szparagi przez cały dzień”

biale szparagi 2.jpg

Na śniadanie: Kremowa jajecznica ze szparagami z bagietką z masłem ziołowym
(dla 4 osób)

Składniki

  • pół pęczka zielonych szparagów
  • kopiasta łyżka masła klarowanego
  • 8 jaj z chowu ekologicznego „0”(najlepiej)
  • drobny szczypiorek
  • świeża bagietka
  • pół kostki masła
  • ząbek czosnku, bazylia

Przygotowanie
szparagi myjemy, obłamujemy zdrewniałe końcówki i obieramy, jeśli mamy starsze szparagi to możemy je obrać

  • dzielimy na ok 1-2 cm kawałki
  • na maśle lekko podsmażamy szparagi
  • wlewamy jajka, mieszamy i powoli smażymy do takiego stopnia ścięcia jajek jak najbardziej lubimy
  • na koniec posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem
  • masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solimy i dodajemy posiekaną bazylię
  • bagietki smarujemy masłem ziołowym i podajemy z jajecznicą
szparagi.jpg

Drugie śniadanie: Szakszuka w wersji wiosennej ze szparagami

Składniki

  • 400 g pomidorów z puszki lub świeżych
  • 1 jajko „0” dla każdego
  • olej do smażenia
  • 3-4 czerwone papryki
  • 3 cebule
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 4 szparagi na osobę
  • pół pęczka zielonej pietruszki
  • sól, szczypta mielonej słodkiej papryki i szczypta wędzonej
  • ser owczy twardy lub półtwardy

Przygotowujemy szparagi do szakszuki

  • szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki
  • szparagi wrzucamy do wrzątku do lekko osolonej wody tak żeby nad wodę wystawały główki – te najdelikatniejsze części szparaga
  • gotujemy 4-5 minut „al dente”
  • odcedzamy na sitku, przelewamy zimną wodą
  • każdy szparag dzielimy na 3 części

Robimy szakszukę

  • kroimy cebulę i paprykę w kostkę
  • pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę
  • w głębszej patelni na oleju smażymy cebulkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili dodajemy paprykę, przykrywamy i dusimy ok 1 minut
  • dorzucamy pomidory świeże lub z puszki, dalej dusimy, tak żeby sos dobrze zgęstniał
  • solimy, dodajemy mieloną paprykę
  • w sosie na patelni robimy wgłębienia, w które wbijamy po jednym jajku
  • pomiędzy jajka w sos wtykamy pocięte szparagi
  • przykrywamy patelnię i czekamy aż białka się zetną a żółtko pozostanie płynne
  • na koniec przez podaniem całość posypujemy startym serem

Obiad – Zupa krem z białych szparagów na białym winie

soup-328014_1920.jpg

(podawana na zimno) (na 4 osoby)

Składniki

  • duży pęczek białych szparagów (po obraniu ok 500 g)
  • 2 ziemniaki
  • 125 ml białego wina wytrawnego
  • 750 ml wody
  • 125 ml śmietanki kremówki 30%
  • łyżka jogurtu greckiego
  • masło klarowane
  • sól, szczypta białego pieprzu

Przygotowanie

  • szparagi myjemy , odłamujemy zdrewniałe końcówki i obieramy
  • ziemniaki kroimy w kostkę
  • obierki ze szparagów wrzucamy do wody i gotujemy 10 minut od przykryciem
  • w drugim garnku na niedużej ilości masła klarowanego dusimy pocięte w 2-3 cm kawałki szparagi – kilka minut - uważając żeby się przypaliły
  • po kilku minutach dorzucamy ziemniaki, a po 2-3 minutach wszystko zalewany winem i czekamy chwilę żeby warzywa wchłonęły wino
  • zalewamy całość wodą z gotowania obierek szparagów (to już rodzaj bulionu warzywnego) i solimy do smaku
  • dusimy do miękkości wcześniej wyjmując kilka główek szparagów nierozgotowanych do późniejszej dekoracji
  • dodajemy kremówkę imiksujemy na gęsty krem
  • doprawiamy cytryną i chłodzimy w lodówce
  • wyjmujemy na 15 min przed podaniem z lodówki i podajemy w małych talerzach
  • dodajemy po małej łyżce jogurtu i dekorujemy główkami szparagów

Kolacja - Sałatka ze szparagów z truskawkami

IMG_20220603_162633.jpg

Składniki

  • pęczek zielonych szparagów
  • dwie garście świeżych truskawek
  • garść pestek dyni
  • garść szpinaku lub szpinaku baby lub sałaty rzymskiej
  • sos – 3 łyżki oleju rzepakowego, łyżka musztardy miodowej, łyżeczka octu jabłkowego, szczypta soli i pieprzu
  • pół kostki feta
  • grubo mielony pieprz

Przygotowanie:
gotujemy szparagi – jak w przepisie na szakszukę (patrz wyżej)

  • hartujemy szparagi w zimniej wodzie i osuszamy
  • pestki dyni prażymy na patelni
  • truskawki płuczemy i obieramy i przecinamy na ćwiartki
  • szpinak lub sałatę myjemy i osuszamy (liście szpinaku lub sałaty dzielimy na mniejsze części)
  • składniki sosu mieszamy
  • w dużej misie mieszamy bardzo delikatnie szparagi ze szpinakiem lub sałatą z sosem
  • wykładamy na talerze
  • posypujemy kolejno: truskawkami, pestkami dyni i tartym serem oraz grubo mielonym pieprzem
asparagus-2169232_1920.jpg

Czas na szybkie zakupy i do kuchni. Za chwilę szparagi będą tylko wspomnieniem!

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji