Kuchnia
szparagi szaksuka warzywa przepisy śniadanie
27.06.2022
03:00
Szparagowe szaleństwo właśnie trwa. Rano, w południe i na wieczór. Od poniedziałku do niedzieli. Trzeba się spieszyć, bo sezon na świeże szparagi jest naprawdę krótki!

Szparagi to bardzo charakterystyczne warzywo – cienkie zielone lub troszkę grubsze białe łodygi zakończone główką. Są bardzo zdrowe- mają niską wartość kaloryczną, znaczną zawartość kwasu foliowego i wielu innych witamin a także wysoką zawartość składników mineralnych. Warto więc z nich korzystać w pełni sezonu.
PS Przy przyrządzaniu szparagów warto posługiwać się metodą „naturalnego” odrywania zdrewniałych końcówek. Po prostu złapcie pojedynczego szparaga pod koniec i naciśnijcie końcówkę – odłamie się tylko zdrewniała część. Pozostała część jest gotowa do przyrządzania.
Zapraszam na menu pod hasłem „Szparagi przez cały dzień”

Na śniadanie: Kremowa jajecznica ze szparagami z bagietką z masłem ziołowym
(dla 4 osób)
Składniki
- pół pęczka zielonych szparagów
- kopiasta łyżka masła klarowanego
- 8 jaj z chowu ekologicznego „0”(najlepiej)
- drobny szczypiorek
- świeża bagietka
- pół kostki masła
- ząbek czosnku, bazylia
Przygotowanie
szparagi myjemy, obłamujemy zdrewniałe końcówki i obieramy, jeśli mamy starsze szparagi to możemy je obrać
- dzielimy na ok 1-2 cm kawałki
- na maśle lekko podsmażamy szparagi
- wlewamy jajka, mieszamy i powoli smażymy do takiego stopnia ścięcia jajek jak najbardziej lubimy
- na koniec posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem
- masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solimy i dodajemy posiekaną bazylię
- bagietki smarujemy masłem ziołowym i podajemy z jajecznicą

Drugie śniadanie: Szakszuka w wersji wiosennej ze szparagami
Składniki
- 400 g pomidorów z puszki lub świeżych
- 1 jajko „0” dla każdego
- olej do smażenia
- 3-4 czerwone papryki
- 3 cebule
- 5-6 ząbków czosnku
- 4 szparagi na osobę
- pół pęczka zielonej pietruszki
- sól, szczypta mielonej słodkiej papryki i szczypta wędzonej
- ser owczy twardy lub półtwardy
Przygotowujemy szparagi do szakszuki
- szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki
- szparagi wrzucamy do wrzątku do lekko osolonej wody tak żeby nad wodę wystawały główki – te najdelikatniejsze części szparaga
- gotujemy 4-5 minut „al dente”
- odcedzamy na sitku, przelewamy zimną wodą
- każdy szparag dzielimy na 3 części
Robimy szakszukę
- kroimy cebulę i paprykę w kostkę
- pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę
- w głębszej patelni na oleju smażymy cebulkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili dodajemy paprykę, przykrywamy i dusimy ok 1 minut
- dorzucamy pomidory świeże lub z puszki, dalej dusimy, tak żeby sos dobrze zgęstniał
- solimy, dodajemy mieloną paprykę
- w sosie na patelni robimy wgłębienia, w które wbijamy po jednym jajku
- pomiędzy jajka w sos wtykamy pocięte szparagi
- przykrywamy patelnię i czekamy aż białka się zetną a żółtko pozostanie płynne
- na koniec przez podaniem całość posypujemy startym serem
Obiad – Zupa krem z białych szparagów na białym winie

(podawana na zimno) (na 4 osoby)
Składniki
- duży pęczek białych szparagów (po obraniu ok 500 g)
- 2 ziemniaki
- 125 ml białego wina wytrawnego
- 750 ml wody
- 125 ml śmietanki kremówki 30%
- łyżka jogurtu greckiego
- masło klarowane
- sól, szczypta białego pieprzu
Przygotowanie
- szparagi myjemy , odłamujemy zdrewniałe końcówki i obieramy
- ziemniaki kroimy w kostkę
- obierki ze szparagów wrzucamy do wody i gotujemy 10 minut od przykryciem
- w drugim garnku na niedużej ilości masła klarowanego dusimy pocięte w 2-3 cm kawałki szparagi – kilka minut - uważając żeby się przypaliły
- po kilku minutach dorzucamy ziemniaki, a po 2-3 minutach wszystko zalewany winem i czekamy chwilę żeby warzywa wchłonęły wino
- zalewamy całość wodą z gotowania obierek szparagów (to już rodzaj bulionu warzywnego) i solimy do smaku
- dusimy do miękkości wcześniej wyjmując kilka główek szparagów nierozgotowanych do późniejszej dekoracji
- dodajemy kremówkę imiksujemy na gęsty krem
- doprawiamy cytryną i chłodzimy w lodówce
- wyjmujemy na 15 min przed podaniem z lodówki i podajemy w małych talerzach
- dodajemy po małej łyżce jogurtu i dekorujemy główkami szparagów
Kolacja - Sałatka ze szparagów z truskawkami

Składniki
- pęczek zielonych szparagów
- dwie garście świeżych truskawek
- garść pestek dyni
- garść szpinaku lub szpinaku baby lub sałaty rzymskiej
- sos – 3 łyżki oleju rzepakowego, łyżka musztardy miodowej, łyżeczka octu jabłkowego, szczypta soli i pieprzu
- pół kostki feta
- grubo mielony pieprz
Przygotowanie:
gotujemy szparagi – jak w przepisie na szakszukę (patrz wyżej)
- hartujemy szparagi w zimniej wodzie i osuszamy
- pestki dyni prażymy na patelni
- truskawki płuczemy i obieramy i przecinamy na ćwiartki
- szpinak lub sałatę myjemy i osuszamy (liście szpinaku lub sałaty dzielimy na mniejsze części)
- składniki sosu mieszamy
- w dużej misie mieszamy bardzo delikatnie szparagi ze szpinakiem lub sałatą z sosem
- wykładamy na talerze
- posypujemy kolejno: truskawkami, pestkami dyni i tartym serem oraz grubo mielonym pieprzem

Czas na szybkie zakupy i do kuchni. Za chwilę szparagi będą tylko wspomnieniem!