Sernik

Kuchnia
sernik
01.02.2022
60:00

Smakuje wybornie

Sernik na zimno - pyszny jak postoi w lodówce jeden dzień i przejdzie smakiem. Oczywiście można delektować się także nim wcześniej, ważne by ostygł i miał zbitą konsystencję.

271954225_429194398904192_5433159865217484926_n.jpg

Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka np. Piątnica, Mlekovita
  • 4 średnie jajka
  • kostka masła lub margaryna (200 g)
  • 3/4 szklanki cukru (około 150 g)
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej (do 100 g lub dwa waniliowe budynie)
  • 3 krople olejku waniliowego

Aby upiec sernik będziesz potrzebować:

  • tortownica o średnicy 24 cm,
  • papier do pieczenia,
  • cukier puder do oprószenia sernika po upieczeniu.

Sposób Wykonania:

Jajka oraz twaróg wyjmij wcześniej z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia. Masę serową na sernik szykuje się super szybko, więc możesz zacząć nagrzewać piekarnik.
Nagrzej piekarnik do 190 stopni z pieczeniem góra/dół. Jeśli masz piekarnik tylko z termoobiegiem, to ustaw temperaturę 175-180 stopni. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

W misce lub robocie kuchennym umieść razem: ser twarogowy z wiaderka, roztopione i przestudzone masło, skrobię ziemniaczaną lub budynie i olejek. Osobno ubij żółtka z cukrem i oddzielnie białka ciasto będzie bardziej puszyste i delikatne. Całość dobrze wymieszaj łyżką lub mikserem. Masę serową mieszaj krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję budyniu. Jeśli lubisz rodzynki dodaj je na koniec mieszania.

271947576_645811129951917_8794347890119116266_n.jpg

Gęste ciasto przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię. Pamiętaj o tym, że tortownica ma być od spodu wyłożona papierem do pieczenia. Boków tortownicy nie trzeba wykładać pergaminem. Nie ma też potrzeby natłuszczania rantów od wewnątrz, ponieważ masa serowa jest tłusta i po upieczeniu sernik sam odchodzi od brzegów formy.

271903599_633342794642504_2799697064820953386_n.jpg

Formę umieść w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Środkowa półka z grzaniem góra / dół. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz sernik kolejne 30 minut. Po tym czasie ustaw 120 stopni i piecz sernik ostatnie 30 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostaw sernik w komorze pieca jeszcze na 10 minut. Potem stopniowo uchylaj drzwiczki coraz szerzej, aż wyjmiesz formę z pieca.

Wskazówka! Pamiętaj o tym, by ani razu nie otwierać drzwi pieca podczas pieczenia sernika.

Sernik może bardzo urosnąć i w połowie pieczenia lekko opadać. Dzięki stopniowemu zmniejszaniu temperatury w piekarniku zachowa jednak puszystą strukturę i lekkość.

272346503_1091682434900532_736115979956179213_n.jpg

Po całkowitym przestudzeniu, sernik umieść w lodówce na 4 godziny a najlepiej na całą noc. Sernik podajemy co całkowitym schłodzeniu. Jeśli zapragniesz pokroić sernik od razu po upieczeniu, to prawdopodobnie będzie on miał konsystencję gęstego budyniu.

272173805_1069413647190321_3120344976182477824_n.jpg

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji