Składniki:
Aby upiec sernik będziesz potrzebować:
Sposób Wykonania:
Jajka oraz twaróg wyjmij wcześniej z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia. Masę serową na sernik szykuje się super szybko, więc możesz zacząć nagrzewać piekarnik.
Nagrzej piekarnik do 190 stopni z pieczeniem góra/dół. Jeśli masz piekarnik tylko z termoobiegiem, to ustaw temperaturę 175-180 stopni. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
W misce lub robocie kuchennym umieść razem: ser twarogowy z wiaderka, roztopione i przestudzone masło, skrobię ziemniaczaną lub budynie i olejek. Osobno ubij żółtka z cukrem i oddzielnie białka ciasto będzie bardziej puszyste i delikatne. Całość dobrze wymieszaj łyżką lub mikserem. Masę serową mieszaj krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję budyniu. Jeśli lubisz rodzynki dodaj je na koniec mieszania.
Gęste ciasto przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię. Pamiętaj o tym, że tortownica ma być od spodu wyłożona papierem do pieczenia. Boków tortownicy nie trzeba wykładać pergaminem. Nie ma też potrzeby natłuszczania rantów od wewnątrz, ponieważ masa serowa jest tłusta i po upieczeniu sernik sam odchodzi od brzegów formy.
Formę umieść w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Środkowa półka z grzaniem góra / dół. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz sernik kolejne 30 minut. Po tym czasie ustaw 120 stopni i piecz sernik ostatnie 30 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostaw sernik w komorze pieca jeszcze na 10 minut. Potem stopniowo uchylaj drzwiczki coraz szerzej, aż wyjmiesz formę z pieca.
Wskazówka! Pamiętaj o tym, by ani razu nie otwierać drzwi pieca podczas pieczenia sernika.
Sernik może bardzo urosnąć i w połowie pieczenia lekko opadać. Dzięki stopniowemu zmniejszaniu temperatury w piekarniku zachowa jednak puszystą strukturę i lekkość.
Po całkowitym przestudzeniu, sernik umieść w lodówce na 4 godziny a najlepiej na całą noc. Sernik podajemy co całkowitym schłodzeniu. Jeśli zapragniesz pokroić sernik od razu po upieczeniu, to prawdopodobnie będzie on miał konsystencję gęstego budyniu.