Sernik kajmakowy

Kuchnia
kajmak
05.05.2021
100:00

Na czekoladowym spodzie

Sernik wybitnie wilgotny, wręcz przypomina sernik w kąpieli wodnej. Dzięki dopracowanej przeze mnie recepturze jest prostszy do zrobienia i jego przygotowanie zajmuje mniej czasu. Znika w oczach szczególnie u przeciwników serników, do których sama należę.

Sernik11.jpg

Sernik 2ww.jpg

SDÓD

  • 250 g herbatników czekoladowych
  • Lub jeśli wolisz wersje korzenną
  • 250 g ciasteczek korzennych (pierników)
  • 80 g masła

MASA SEROWA

  • 1kg zmielonego twarogu (polecam w wiaderkach)
  • 200 g miękkiego masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru (jeśli nie masz możesz go zastąpić zwykłym)
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 cukier waniliowy
  • Szczypta soli

WIERZCH

  • 300 g masy krówkowej
  • Orzechy do dekoracji
  • Jeśli wolisz bardziej fit wersje- zrezygnuj z masy krówkowej, posyp górę cukrem pudrem i ułóż owoce!

Przygotowanie: SPÓD

Przygotować tortownicę o średnicy min. 26 cm może być nawet 28 cm, spód wyłożyć papierem. Na spód ok 2-3 cm. należy wyłożyć zmielone wcześniej ciastka razem z roztopionym masłem. Mocno uklepać, wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Przygotowanie: MASA SEROWA

Miękkie masło ubić na puszysto z cukrem pudrem - ubijaj około 5 minut. Kiedy masa będzie już puszysta, dodawaj po jednym żółtku, cały czas mieszając. Następnie po kolei: cukier waniliowy, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną cały czas miksując składniki na jednolitą masę.

A teraz do osobnej misy wlej żółtka, dodaj szczyptę soli i zacznij je ubijać. Ubijaj do takiego momentu jak na obrazku. Nie mogą one być zbyt mocno ubite, ale również nie mogą się wylewać- to najważniejszy moment!

Ubijanie.jpg

Do ubitej masy wsyp na 2 razy w odstępach ok 3 min. szklankę cukru. Po ok 6 minutach ubijania sprawdź tak jak ja poniżej czy cukier jest jeszcze wyczuwalny w palcach jak dotkniesz masy. To najlepszy sprawdzian czy cukier się „roztopił” w bezie. Beza powinna się błyszczeć, zwiększyć objętość i być sztywna. Jeśli dalej wyczuwacie cukier śmiało miksujcie dalej. Nawet do 10 minut. Po dodaniu cukru z bezą już niż się nie stanie, może być tylko sztywniejsza. Im lepiej zrobiona beza, tym bardzie lekki, puszysty i wilgotny sernik! To jest cały jego sekret!

Beza idealnie ubita wygląda, jak na zdjęciu poniżej. Teraz możecie połączyć dodając ją po jednej łyżce powoli mieszając z masą serową.

Beza2.jpg

Mieszamy z masą serową. Tutaj zdradzę Wam 2 sekret sernika. Masa musi być bardzo wolna wymieszana. Szybkie mieszanie pozbawia bezę objętości i sprawia, że sernik ma dużo powietrza wyrasta w formie i bardzo opada. Aby to zminimalizować bardzo wolno go mieszamy.

Ser.jpg

I wykładamy do formy. Uwaga! Nieraz jest tak, że może wyjść trochę więcej masy serowej – jeśli super dobrze ubijecie białka. Do formy nałóżcie tyle, ile u mnie na dole. Resztę możecie bezpośrednio do mniejszej formy np. na mufinki, czy inną małą formę wyłożyć i upiec bez spodu. U mnie zwykle zaraz po wyciągnięciu ginie w rękach syna…

ser2.jpg

Sernik pieczcie w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku: góra, dół przez 60 minut, aż się zarumieni. Po wyłączeniu piekarnika zostawcie go na 10, 15 min w piekarniku. Jeśli przed upływem 60 minut już się mocno rumieni, to możecie wyłączyć go 5-10 minut wcześniej i zostawić w piekarniku.

Po wyjęciu z piekarnika sernik należy pozostawić w formie do ostygnięcia. Dopiero wtedy otwórz formę. Jest bardzo wilgotny, więc gorący może wydawać się mało stabilny. Spokojnie to jego urok. Po ostudzeniu zdejmij obręcz i udekoruj masą krówkową i na to orzechy lub cukrem pud i owoce.

Smacznego!

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji