Wówczas jako głównych składników używało się tu mąki pszennej i sera koziego. Wraz z podbojem Grecji przez Cesarstwo Rzymskie, przepis na sernik poznali starożytni Rzymianie, nadając mu nazwę placenta.
Jest to sernik typu sufletowego, który charakteryzuje się lekkością i puszystością oraz wysoko wyrośniętym ciastem bez spodu. Pieczony jest w kąpieli wodnej.
W wykonaniu bardzo ważną rolę pełni rozpuszczenie w kąpieli wodnej trzech składników: kremowego serka, mleka i masła, a następnie wmieszanie do nich ubitych na sztywno białek i pozostałych składników. Dzięki temu sernik jest napowietrzony, lekki i bardzo puszysty. Jego wierzch jest mocno przyrumieniony i brązowy.
W garnku zagotować wodę. Na wierzch garnka położyć miseczkę tak, aby co najmniej jej połowa znajdowała się w wodzie. Do miski umieścić masło, kremowy serek i mleko. Cały czas mieszać do połączenia wszystkich składników i uzyskania gładkiej masy. Zdjąć z kąpieli wodnej, wystudzić.
Do miseczki z gładką masą serową dodać żółtka, przesianą mąkę pszenną, skrobię i sok z cytryny. Wymieszać do połączenia składników.
Białka ubić na sztywno, dodając szczyptę soli. Do ubitych białek dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując, aż masa stanie się sztywna i lśniąca.
Ubite białka połączyć z płynną masą serową, dodając po dwa i bardzo delikatnie wymieszać je z masą serową tak, by białka nie opadły.
Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, pozostawiając ‚kołnierz’. Formę z zewnątrz owinąć folią aluminiową (do formy nie powinna dostać się woda, sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej).
Formę umieścić w większym naczyniu żaroodpornym lub blaszce. Do tak przygotowanej formy przelać masę serową, wyrównać. Do naczynia żaroodpornego/blaszki nalać wrzątku, w taki sposób, by woda sięgała do połowy wysokości formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika (bez termoobiegu).
Piec w temperaturze 200ºC przez 17 minut, następnie obniżyć temperaturę do 135ºC i piec kolejne 30 minut. Pozostawić w piekarniku przez 30 minut. Następnie wyjąć do temperatury pokojowej i wystudzić.
Smacznego!