Sernik japoński

Jedzenie
23.08.2020
40:00

To ciasto wykonane z sera znane było już w Starożytnej Grecji.

Wówczas jako głównych składników używało się tu mąki pszennej i sera koziego. Wraz z podbojem Grecji przez Cesarstwo Rzymskie, przepis na sernik poznali starożytni Rzymianie, nadając mu nazwę placenta.

Jest to sernik typu sufletowego, który charakteryzuje się lekkością i puszystością oraz wysoko wyrośniętym ciastem bez spodu. Pieczony jest w kąpieli wodnej.

W wykonaniu bardzo ważną rolę pełni rozpuszczenie w kąpieli wodnej trzech składników: kremowego serka, mleka i masła, a następnie wmieszanie do nich ubitych na sztywno białek i pozostałych składników. Dzięki temu sernik jest napowietrzony, lekki i bardzo puszysty. Jego wierzch jest mocno przyrumieniony i brązowy.

sernik_japonski.png

Składniki:

  • 140 g drobnego cukru do wypieków
  • 6 jajek (żółtka i białka osobno)
  • szczypta soli
  • 50 g masła
  • 250 g kremowego serka typu philadelphia
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 60 g mąki pszennej
  • 20 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej

Przygotowanie:

W garnku zagotować wodę. Na wierzch garnka położyć miseczkę tak, aby co najmniej jej połowa znajdowała się w wodzie. Do miski umieścić masło, kremowy serek i mleko. Cały czas mieszać do połączenia wszystkich składników i uzyskania gładkiej masy. Zdjąć z kąpieli wodnej, wystudzić.

Do miseczki z gładką masą serową dodać żółtka, przesianą mąkę pszenną, skrobię i sok z cytryny. Wymieszać do połączenia składników.

Białka ubić na sztywno, dodając szczyptę soli. Do ubitych białek dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując, aż masa stanie się sztywna i lśniąca.

Ubite białka połączyć z płynną masą serową, dodając po dwa i bardzo delikatnie wymieszać je z masą serową tak, by białka nie opadły.

Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, pozostawiając ‚kołnierz’. Formę z zewnątrz owinąć folią aluminiową (do formy nie powinna dostać się woda, sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej).

Formę umieścić w większym naczyniu żaroodpornym lub blaszce. Do tak przygotowanej formy przelać masę serową, wyrównać. Do naczynia żaroodpornego/blaszki nalać wrzątku, w taki sposób, by woda sięgała do połowy wysokości formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika (bez termoobiegu).

Piec w temperaturze 200ºC przez 17 minut, następnie obniżyć temperaturę do 135ºC i piec kolejne 30 minut. Pozostawić w piekarniku przez 30 minut. Następnie wyjąć do temperatury pokojowej i wystudzić.

Smacznego!

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji