I choć sytuacja zmusza nas do siedzenia w domu, w prosty i fajny sposób możemy stworzyć symbol wiosny na własnym talerzu.

Składniki:
- 1 cukinia
- 2 czerwone cebule
- 3 papryki kolorowe (czerwona, zielona i żółta)
- 2 ząbki czosnku
- 10 pomidorków cherry
- 4 marchewki
- 150 g sera feta
- Świeży tymianek
- Sól i pieprz
Sos :
- Sezam prażony (można zwykły sezam samodzielnie uprażyć na suchej patelni)
- 50 ml oliwa z oliwek
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- Sól i Pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa marynujemy w oleju z dodatkiem soli, pieprzu i tymianku. Układamy na blasze i pieczemy w temp.180 st. przez ok 35 -45min.
Składniki sosu łączymy razem na jednolity sos. Upieczone warzywa układamy na talerzu i polewamy sosem. Na wierzchu posypujemy pokrojonym w kostkę serem feta.
Smacznego!
Porady:
- Wyjmij kilka pestek z pomidorków koktajlowych i zasadź do doniczek (każda do osobnej). Wyrosną Ci piękne łodygi i obrodzą w pomidorki.
- Ząbek czosnku umieść w doniczce na głębokość przynajmniej 10 cm, zaostrzonym końcem do góry. Doniczkę umieść w miejscu, gdzie przez przynajmniej 8 godzin będzie miała kontakt z promieniami słonecznymi, najlepiej na nasłonecznionym parapecie. Pamiętaj, że doniczka w której roślina będzie hodowana powinna być głęboka na co najmniej 20 cm, ponieważ roślina ta wypuszcza długie korzenie Uprawa czosnku trwa od 8 do 10 miesięcy.