Wiosenna sałatka z pieczonych warzyw

Jedzenie
17.04.2020
60:00

Zaczyna się wiosna i wszystko budzi się do życia.

I choć sytuacja zmusza nas do siedzenia w domu, w prosty i fajny sposób możemy stworzyć symbol wiosny na własnym talerzu.

salatka2_ang4life.png

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 2 czerwone cebule
  • 3 papryki kolorowe (czerwona, zielona i żółta)
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 pomidorków cherry
  • 4 marchewki
  • 150 g sera feta
  • Świeży tymianek
  • Sól i pieprz

Sos :

  • Sezam prażony (można zwykły sezam samodzielnie uprażyć na suchej patelni)
  • 50 ml oliwa z oliwek
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • Sól i Pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa marynujemy w oleju z dodatkiem soli, pieprzu i tymianku. Układamy na blasze i pieczemy w temp.180 st. przez ok 35 -45min.

Składniki sosu łączymy razem na jednolity sos. Upieczone warzywa układamy na talerzu i polewamy sosem. Na wierzchu posypujemy pokrojonym w kostkę serem feta.

Smacznego!

Porady:

  • Wyjmij kilka pestek z pomidorków koktajlowych i zasadź do doniczek (każda do osobnej). Wyrosną Ci piękne łodygi i obrodzą w pomidorki.
  • Ząbek czosnku umieść w doniczce na głębokość przynajmniej 10 cm, zaostrzonym końcem do góry. Doniczkę umieść w miejscu, gdzie przez przynajmniej 8 godzin będzie miała kontakt z promieniami słonecznymi, najlepiej na nasłonecznionym parapecie. Pamiętaj, że doniczka w której roślina będzie hodowana powinna być głęboka na co najmniej 20 cm, ponieważ roślina ta wypuszcza długie korzenie Uprawa czosnku trwa od 8 do 10 miesięcy.
Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji