Stanowi on podstawę wyżywienia jednej trzeciej ludności świata. Ryż biały to najbardziej popularna odmiana, szczególnie w Europie. Jest bardzo lekkostrawny i świetnie wpływa na układ pokarmowy. Organizm doskonale sobie z nim radzi. Korzystnie wpływa na trawienie, przeciwdziała problemom jelitowym, reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu i dobrze działa na serce.
Może być podany jako dodatek do dania, ale także sam w sobie być daniem. Świetnie smakuje jako danie wytrawne, ale także na słodko, np. pieczony z jabłkiem i cynamonem.
Jak przyrządziłem risotto, które przedstawiam dziś przed Wami.
Na maśle podsmażyć posiekany czosnek oraz cebulę. Kolejno dodać ryż i prażyć przez ok minutę. Następnie wlać wino białe i odparować alkohol. Stopniowo dodać bulion warzywny i wszystko razem wymieszać. W wodze z dodatkiem soli oraz cukru zblanszować brokuła oraz brukselkę. Gdy ryż jest już al dente, dolać śmietanę oraz ser dojrzewający i posiekany tymianek. Całość gotujemy jeszcze przez ok 3 minuty, aż ryż zgęstnieje a tymianek wyda swój aromat. Parmezan ścieramy na tarce. Na talerzu ułożyć risotto, na wierzchu brukselkę oraz brokuły, a całość posypać parmezanem.
Smacznego!