Risotto z brukselką, brokułami, serem pleśniowym i parmezanem

Jedzenie
19.04.2020
25:00

Istnieje aż 25 odmian ryżu

Stanowi on podstawę wyżywienia jednej trzeciej ludności świata. Ryż biały to najbardziej popularna odmiana, szczególnie w Europie. Jest bardzo lekkostrawny i świetnie wpływa na układ pokarmowy. Organizm doskonale sobie z nim radzi. Korzystnie wpływa na trawienie, przeciwdziała problemom jelitowym, reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu i dobrze działa na serce.

Może być podany jako dodatek do dania, ale także sam w sobie być daniem. Świetnie smakuje jako danie wytrawne, ale także na słodko, np. pieczony z jabłkiem i cynamonem.

Jak przyrządziłem risotto, które przedstawiam dziś przed Wami.

rosotto gotowe.jpg

Składniki:

  • 200 g ryżu Arbirio
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 80ml śmietany 30%
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 20 ml wina białego
  • 50 g sera pleśniowego
  • 2 łyżki masła
  • 20 g parmezanu
  • 50g brokułów
  • 50 g brukselki
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Na maśle podsmażyć posiekany czosnek oraz cebulę. Kolejno dodać ryż i prażyć przez ok minutę. Następnie wlać wino białe i odparować alkohol. Stopniowo dodać bulion warzywny i wszystko razem wymieszać. W wodze z dodatkiem soli oraz cukru zblanszować brokuła oraz brukselkę. Gdy ryż jest już al dente, dolać śmietanę oraz ser dojrzewający i posiekany tymianek. Całość gotujemy jeszcze przez ok 3 minuty, aż ryż zgęstnieje a tymianek wyda swój aromat. Parmezan ścieramy na tarce. Na talerzu ułożyć risotto, na wierzchu brukselkę oraz brokuły, a całość posypać parmezanem.

Smacznego!

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji