Porzeczka w roli głównej

Kuchnia
porzeczka
17.08.2021
03:19

Letnie smaki

Lato oprócz, wizji wakacji nad morzem, kojarzy mi się od zawsze niezwykle owocowo – a ściślej mówiąc bardzo malinowo, śliwkowo i porzeczkowo. Kiedy przychodzę w sobotę na jeden z krakowskich targów – czy jest to Targ Pietruszkowy czy Stary Kleparz – nie mogę się oprzeć widokowi fioletowych i czerwonych owoców.

porzeczka czarna foto.jpg

Od razu pojawia się natrętna myśl wewnętrznego domowego przetwórcy – galaretka, galaretka, galaretka… Wtedy w głowie otwieram domową książkę przepisów gromadzonych skrzętnie przez lata przez babcie, mamy i teściowe. Prawdziwa pamięć zbiorowa zapisana w starym zeszycie. To moja ulubiona skarbnica domowych przepisów. Do tego kilka ulubionych książek kucharskich wśród nich ta „wiekowa”, z której dziś słodka niespodzianka na koniec.

Jak się domyślacie takie przepisy mają jedną podstawową zaletę – przećwiczone latami zawsze się udają. Mają niewątpliwie jeszcze jeden walor – są domowe i prawdziwe! W tych czasach powiedzielibyśmy bardzo trendowe – zrobione własnoręcznie i bez żadnych niepotrzebnych konserwantów. Tylko owoce i cukier. No i zero waste, czyli niczego nie marnujemy.

porzeczka czarna 2 .jpg

GALARETKA z PORZECZEK na surowo (bez gotowania)

Składniki

  • Ulubiony rodzaj owoców porzeczki - może być czarna, czerwona, biała lub mieszana
  • Duży kawał płótna lnianego lub ściereczki bawełnianej
  • Makutra (kamienna misa do ucierania ciasta)
  • Gałka drewniana
  • Cukier

Przygotowanie

  • Porzeczki odszypułkowujemy i myjemy na plastikowym sitku
  • Ucieramy owoce na miazgę w makutrze
  • Całość miazgi wyciskamy w materiale i zbieramy sok
  • Przykładowo: z 2,5 kg obranych porzeczek uzyskamy około 1,2 litra czystego soku porzeczkowego
  • UWAGA – według zaleceń przekazywanych przez babcię i mamę nie można używać żadnych żelaznych naczyń ani przyborów
  • Do wyciśniętego soku dodajemy cukier w PROPORCJI: Na 1litr soku używamy 1,2 kg cukru
  • Mieszamy do rozpuszczenia w dużej misce (galaretka dzięki naturalnym pektynom już wkrótce zacznie tężeć)
  • Przelewamy do miarki z dzióbkiem, żeby się dobrze nalewało
  • Nalewamy do słoików wyparzonych i gorących
  • Na pokrywkę wylewamy łyżeczkę spirytus i podpalamy, szybko zakręcamy (dzięki temu zabiegowi pozbędziemy się powietrza i unikniemy pleśnienia galaretki)
  • Galaretka robi się sama
  • Przechowujemy w lodówce na półce przeznaczonej na zimowe rarytasy

DŻEM PORZECZKOWY – czarna porzeczka

Przygotowanie

  • Do pozostałych z wyciskania galaretki wytłoków porzeczkowych (pozostałych z 2,5 kg wyciskanych owoców) dodajemy ok. 1 kg obranych, ale świeżych owoców
  • Wszystko wsypujemy do garnka, dodajemy cukru i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut
  • Proporcje: na 1 kg owoców dajemy ok 40- 45 dkg cukru (do odpowiedniej gęstości)
  • Przekładamy gorący dżem do pasteryzowanych słoików (20 minut w 120 stopniach w piekarniku), mocno zakręcamy, odwracamy i pozostawiamy do ostygnięcia
  • Można swobodnie przechowywać

Na deser przepis ręcznie dopisany przez babcię mojej żony w ulubionej książce kucharskiej „Jak gotować. Praktyczny podręcznik kucharstwa” autorstwa Marji Disslowej - popularnej przedwojennej książki kucharskiej. To odręczne zapiski (na zdjęciu ten przepis), które odkryłem w rozdziale MARMOLADY (str. 822) – przepis na domowe słodycze z jabłek

przepis Marmoladki.jpg

Marmoladki (pisownia oryginalna, przepis z trudem, ale odczytany)

Jabłka Renety albo antonówki zalać wodą do równości. Gotować na ostrym ogniu aż jabłka będą przezroczyste, nie mięszane. Wyjmij na sito. Wodę brać 2 części i 1 cześć cukru, gotować do połowy. Jabłka przelasować (przypis: przelać, oddzielić od soku) i dodać do cukru (przypis: tego „ugotowanego” cukru do soku) i gotować do gęstości. Jabłka całe ze skurką. Rozlać na papier i obsypać cukrem

A wy jakie macie ulubione przepisy przekazane przez mamy lub babcie?

Miłego przetwórstwa domowego Wam życzę!

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji