Pomidory z mozzarellą

Kuchnia
bazylia
29.03.2022
03:00

W pesto z bazylii

Sałatka, którą często można zamówić we włoskiej restauracji. Jej wykonanie jest łatwe, a efekt – pyszny. Wystarczy tylko parę składników.

salatka_Anita2.jpg

Zacznijmy od przygotowania pesto.

Składniki:

  • pęczek bazylii – ja ucinam wszystko z doniczki wraz z łodyżkami
  • garść orzeszków nerkowców – 50 g (można również dodać pestki słonecznika)
  • ser parmezan - 50 g (Parmigiano Reggiano, Grana Padano oraz Corregio) też będą świetne
  • niecałe 1/3 szklanki (ok. 50 ml) oliwy extra virgin (z pierwszego tłoczenia)
  • 2 małe ząbki czosnku - do 8 g - można pominąć
  • przyprawy: niecałe pół łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu

Wykonanie:

Aby otrzymać około 60 gramów świeżych listków bazylii, czyli potrzebujesz średni pęczek lub też klasyczną doniczkę bazylii. Sporą garść, czyli około 50 gramów orzeszków wrzuć na suchą, średnio nagrzaną patelnię. Praż je przez kilka minut, by tylko lekko się zarumieniły. Co chwilę przemieszaj je przy pomocy drewnianej łyżki. Nie praż ich za mocno, by nie zrobiły się gorzkie. Masz już zatem umyte i osuszone listki bazylii oraz lekko podprażone orzeszki. Przygotuj sobie również niecałą 1/3 szklanki, czyli do 50 ml dobrej jakości oliwy extra virgin. Najlepiej oliwy z pierwszego tłoczenia. Oliwa nie powinna być gorzka. Nie masz oliwy olej rzepakowy też się świetnie nadaje. Następnie bardzo drobno zetrzyj też do 60 gramów sera parmezan lub też innego sera dojrzewającego. Możesz też dodać jeden lub dwa małe ząbki czosnku, jednak nie jest to składnik obowiązkowy. Czosnek ma być świeży i obrany. Do tego jeszcze niecałe pół łyżeczki soli oraz 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu - orientacyjnie. Sos pesto najlepiej jest podawać od razu np. wymieszany z makaronem lub też podany na miseczce. Trzeba pamiętać o tym, by nigdy nie podgrzewać pesto, ponieważ bazylia w tak dużej ilości może się zrobić gorzka (pod wpływem wysokiej temperatury).

Zielone pesto można również przygotować z natki pietruszki, kolendry.

Pomidory z Mozzarellą i bazyliowym pesto

Składniki:

  • 125 gram mozzarelli w zalewie
  • 2 średniej wielkości pomidory dojrzałe
  • pieprz świeżo mielony
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • Sól lub sos sojowy
  • pomidorki suszone z zalewy
  • kilka listków rukoli
  • oliwki do dekoracji
  • sos sojowy
  • 1 szt. Awokado dojrzałe

Wykonanie:

Pomidorki musza być dojrzałe i słodkie, kroimy w plastry i układamy na talerzu przeplatając serem mozzarella i awokado. Na pomidorki układamy pesto z bazylii, pokrojone w plasterki oliwki i pomidorki suszone pokrojone w paseczki. Całość dekorujemy rukolą i polewamy oliwą lub olejem oraz sosem sojowym na koniec grubo zmielony pieprz i gotowe!

Smacznego.

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji