Pokusa Janssona

Kuchnia
kuchnia
29.12.2021
90:00

Danie z ziemniaków

To propozycja dla tych, którzy z gotowaniem mają pod górkę, nie lubią zbyt długo siedzieć w kuchni, a wymyślne dania lubią jeść, a nie przygotowywać. Idealne danie, które powinno zadowolić każdego członka rodziny, prócz małych dzieci i wegan, pochodzi z kuchni szwedzkiej i nosi piękną nazwę Pokusa Janssona.

To danie, które dosłownie wodzi na pokuszenie, jest kwintesencją tak modnego obecnie trendu "comford food". Trzeba przyznać, że Szwedzi są mistrzami, jeśli chodzi o kuchnię wywołującą skojarzenia z dobrymi emocjami, ciepłem i bezpieczeństwem. Trzy główne składniki, ziemniaki, cebula, sardele (anchois) plus śmietanka i biały pieprz, czynią cuda. Smak ziemniaków i śmietanki łagodzi odczucie słoności i ostrości sardeli. Tę potrawę możemy z powodzeniem podać gościom, ale możemy też wziąć ją samemu idąc w gości. Pokusa Janssona jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Polecam spróbować.

Pokusa Janssona foto 2.jpg

Składniki:

  • 8 średnich ziemniaków
  • 10 dkg masła
  • 1 puszka sardeli – filecików anchois
  • 2 cebule
  • 500 ml śmietanki 30%
  • sól biały pieprz
  • kilka łyżek bułki tartej
Pokusa Janssona foto 1.jpg

Przygotowanie:

  • ziemniaki obieramy i kroimy w słupki (nie za grube, nie za cienkie – troszkę cieniej niż na klasyczne frytki), umieszczamy na kilkanaście minut w misce z zimna wodą
  • cebule kroimy w półkrążki
  • fileciki anchois odsączamy z oleju, olej zachowujemy
  • śmietankę mieszamy z olejem
  • płaską brytfankę smarujemy masłem i układamy warstwami: na dnie odsączone pokrojone ziemniaki, na ziemniakach rozkładamy cebule i pokrojone na mniejsze kawałki fileciki anchois, na wierzch znów ziemniaki
  • z góry posypujemy bułką tartą i układamy wiórki masła
  • pieczemy ok 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 220 stopni
  • jeśli zapiekanka będzie się mocno przyrumieniać należy przykryć ją folią aluminiową
  • ziemniaki powinny być miękkie, śmietanka odparowana a wierzch pięknie przyrumieniony

Smacznego!

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji