Podsumowanie sezonu

Ekologia
ekologia
26.11.2021
01:00

Ogród wg zasad premakultury

Tegoroczny sezon był bardzo trudny i wymagający dla większości warzywa i owoców. Bardzo późne przymrozki spowodowały, że wiele nasion warzyw przymarzło i w związku z tym osłabiło je i nie wydały tak obfitych plonów jak co roku.

Magda_ogrod2021.jpg

243266024_1069461823809292_2867296497211786453_n.jpg

Majowe przymrozki

Kiedy w maju pojawiły się pierwsze kwiaty na gruszach i śliwach bardzo się cieszyłam, że będzie to udany dla nich rok. Co roku zwiększa się liczba zainteresowanych osób zdrowymi owocami. Liczyłam na przetwory. Niestety przymrozki w końcówce mają i chłodna wiosna zniszczyła je. Owoców nie było.

242922853_865735327412593_7875486583818026921_n.jpg

Sierpniowe ochłodzenie

Od połowy sierpnia przyszło znaczne ochłodzenie i część warzyw, które dojrzewają późnym latem zatrzymała się w rozwoju. Z ponad 10 różnych nasion dyni, z których wychodzi po około 20, 30 owoców z każdego rodzaju, udało się wyhodować jedynie kilkanaście sztuk.

Na przekór pogodzie

Radość, która pojawia się przy pierwszych zbiorach jest zawsze WIELKA. Smak i zapach własnych warzyw, owoców i ziół jest niepowtarzalna.

Slonecznik_MS.jpg

Cebula_mS.jpg

Pomysł na przyszłość

W tym roku udało się przeprowadzić kolejny eksperyment i w pełni według zasad permakultury wyhodowaliśmy cukinie i tykwy. Docelowo tak będziemy uprawiać cały ogród.

243065240_823872534945869_3599038229579178157_n.jpg

Dla tych, którzy nie mają ogrodu

Niektóre warzywa np. pomidorki koktajlowe, paprykę i zioła można wyhodować nawet na małym balkonie w bloku, doświadczając ich wspaniałego smaku.

243325843_568717457736419_8837021909194412811_n.jpg

Do czego wszystkich z całego serca gorąco zachęcam.

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji