Podróże kulinarne

Kuchnia
kuchnia
10.06.2021
02:35

Wyprawa do Pstrąga Ojcowskiego

Wakacje tuż, tuż, nie mamy pewności czy będziemy mogli zupełnie swobodnie podróżować po świecie więc warto pomyśleć o wyjazdach turystycznych po Polsce.

W cyklu pt. „Podróże kulinarne” będziemy Wam pokazywać nie tylko miejscówki atrakcyjne turystycznie, ale również niezwykle smaczne. Bo kto z nas nie lubi takiego połączenia. W tym odcinku zabieramy Was na Jurę Krakowsko-Częstochowską do Ojcowa - do Pstrąga Ojcowskiego. Miejsce już kultowe – do którego ciągną nie tylko amatorzy natury i uroków Ojcowskiego Parku Narodowego, ale przede wszystkim smakosze z całego kraju i zagranicy. Jeśli będziecie więc gdzieś w Małopolsce, będziecie zwiedzać Kraków to koniecznie zarezerwujcie sobie jeden dzień lub choćby kilka godzin na odwiedziny tego oryginalnego miejsca.

IMG_20200905_105413 (002).jpg

Pstrąg Ojcowski leży w samym sercu Ojcowskiego Parku Narodowego, około 1km od parkingu pod Zamkiem w Ojcowie przy punkcie widokowym Jonaszówka. To skrzyżowanie szlaków do Groty Łokietka, Bramy Krakowskiej i Doliny Sąspowskiej. Raptem pół godziny spacerem z parkingu i jesteście w innym świecie. W tym miejscu od ponad 80 lat hoduje się pstrągi. To tu rządzą teraz dwie niezwykłe kobiety – matka i córka: Magda Węgiel i Agnieszka Sendor. To dzięki ich uporowi i determinacji ta historyczna hodowla trwa, mimo planów naturalizacji stawów jeszcze kilka lat temu.

Poznajcie to niezwykłe miejsce i niezwykłe kobiety Pstrąga Ojcowskiego

Na początek trochę historii. Hodowla pstrągów potokowych - innych niż znane nam wszystkim pstrągi tęczowe - została zapoczątkowana w tym miejscu jeszcze w latach 30-tych ubiegłego wieku. To tu w centrum Ojcowa na terenach księżnej Ludwiki Czartoryskiej została założona słynna w całym regionie pstrągarnia. Przez lata hodowla się rozwijała, po wojnie przetrwała aż do naszych czasów, ale niecałe 10 lat temu została podjęta decyzja o ich zasypaniu. Nie było chętnych do dalszego prowadzenia stawów, bo dyrekcja Parku stawiała warunek – hodowla musi być prowadzona w sposób naturalny, czyli bez „wspomagaczy”. Magda i Agnieszka nie miały żadnego doświadczenia w hodowli pstrągów potokowych i gdyby nie ich upór nigdy by nie zbudowały marki jednego z najlepiej rozpoznawalnych produktów Małopolski. To one właśnie w 2018 roku w Brukseli odebrały nagrodę za innowacje dla najlepszych europejskich rolniczek. Tytułów i nagród, wywiadów i reportaży już nie liczą. I mimo tego sukcesu pozostały dalej takie same – z misją i poczuciem, że to co robią to nie tylko zwykła hodowla pstrągów ale również walka o odnowienie hodowli pstrąga potokowego, edukacja ekologiczna i promocja tego co lokalne.

IMG_20200905_123037.jpg

Dlaczego pstrąg potokowy tam hodowany jest tak niezwykły?

Pstrąg potokowy to nasz rodzimy gatunek. Jest hodowany minimum 2 lata w przepływowych stawach pstrągowych w krystalicznie czystej wodzie. To hodowla naturalna, bez przemysłowych technik przyspieszania przyrostu wagi, z wykorzystaniem tradycyjnych narzędzi tak, aby jak najmniej szkodzić hodowanym tu rybom. Ryby są karmione naturalnym pokarmem. W efekcie otrzymujemy fantastycznej jakości mięso, delikatne i soczyste. Nic dziwnego, że w swojej kuchni wykorzystują tego pstrąga najlepsi szefowie kuchni w Polsce.

stawyy.jpg

Co was czeka w Pstrągu Ojcowskim

  • Możliwość obejrzenia stawów hodowlanych położonych w historycznej lokalizacji
  • Taras z leżakami i pełen chillout nad stawem rekreacyjnym z widokiem na okoliczne lasy i skały charakterystyczne dla Ojcowskiego Parku Narodowego i Jury Krakowsko-Częstochowskiej
  • W sezonie wydarzenia promujące produkty z Sieci Dziedzictwo Kulinarne Małopolska np. „Jurajski Piknik Winny” w czerwcu czy „Juromania” we wrześniu
  • Świetna całoroczna restauracja w stylu slow life na powietrzu, serwująca najbardziej świeżego jakiego możecie sobie wyobrazić, hodowanego tutaj pstrąga:
    • Pstrąg Ojcowski wędzony naturalnie na drewnie bukowym zgodnie z tradycją
    • Pstrąg Ojcowski grillowany z cebulką i ziołami
    • A do tego lokalne wina z pobliskiej Winnicy Goja, które świetnie komponują się z podawanymi pstrągami.
1IMG_20200905_100916.jpg

Kilka informacji praktycznych

  • Pstrąg ojcowski znajduje się w samym centrum ścisłego rezerwatu, gdzie obowiązuje zakaz wjazdu. Samochód można zostawić na parkingu: w Ojcowie ok. 10 minut pieszo, na Złotej Górze ok. 40 minut pieszo, w Czajowicach przy Grocie Łokietka ok. 30 minut pieszo, w Murowni ok. 40 minut pieszo.
  • Od 1 maja ruszyła linia rekreacyjna z Krakowa do Ojcowa. W weekendy i święta możecie dojechać tam również autobusem miejskim.
  • Pstrąg Ojcowski jest czynny codziennie od 11 do 19 –
  • Do zwiedzania w najbliższej okolicy: Kaplica „Na Wodzie”, Pustelnia bł. Salomei, Zamek w Pieskowej Skale, słynna Maczuga Herkulesa
  • Sprawdzajcie na bieżąco co się dzieje w Pstrągu Ojcowskim ich na profilu na Facebooku: https://www.facebook.com/pstragojcowski
IMG_20200905_133322.jpg

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji