Kruche ciasto, w którym kwaśny dżem idealnie osładza pianka bezowa. Jednym słowem - pleśniak!
Składniki:
Przygotowanie
Zagnieść ciasto z mąki, żółtek, pokrojonej margaryny, proszku do pieczenia, ¾ szklanki cukru i cukru waniliowego. Cisto podzielić na 3 części: 2 duże i 1 małą.
Do jednej dużej części dodać 1-2 łyżeczki kakao i jeszcze raz wyrobić. Wszystkie kawałki ciasta mrozimy, aby były twarde (ok. 20 minut), by później łatwo można było je zetrzeć.
Dużą jasną część ciasta ścieramy na tarce do blaszki wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Ciasto uginamy, by pokryło całą blaszkę. Następnie rozsmarowujemy dżem, ścieramy ciemną dużą część ciasta i posypujemy dżem. Na wierzchu rozsypujemy orzechy i rodzynki.
Ubić białko z ¾ szklanki cukru, ubite na sztywno wykładamy na orzechy i rodzynki. Na końcu ścieramy ostatnią białą kulę nad warstwą białka.
Pieczemy około godziny w temperaturze ok. 180 stopni.
Smacznego!