Składniki
Przygotowanie:
Wykorzystałam korpus z kurczaka,1/5 kg mięsa wołowego rosołowego, dwie pietruszki, kawałek selera, cebulę oraz 2 marchewki - wszystko wyłowione z rosołu.
Mięso oddziel od kości i chrząstek. Tak obrane mięso zmiel w maszynce do mięsa razem z warzywami lub nadaje się do tego Bender z nożem na dnie. Dodaj surowe jajka, bułkę tartą, przyprawy oraz drobno posiekany szczypior. Ja dodatkowo wlałam jeszcze 1/4 szklanki rosołu. Wszystko dobrze wymieszaj i przełóż do brytfanki
Na wierzch pasztetu możesz wyłożyć dodatki. Idealne będą: plasterki papryki lub pomidora, oliwa oraz kolendra, albo mieszanka świeżych ziół ze świeżo mielonym pieprzem, oliwą i oliwkami. Kreatywność pozostawiam Tobie. Wszystko piekę w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 80 minut.
Po przestudzeniu umieść go w lodówce. Zawinięty w folii zachowa świeżość przez tydzień. Cudownie smakuje z musztardą miodową.