Pasztet drobiowy

Kuchnia
pasztet kuchnia przepis
13.04.2022
02:00

Nie tylko na święta

Delikatny w smaku, idealnie smakuje ze świeżymi warzywami, ogórkiem kiszonym lub konserwowym, ale też musztardą.

277189836_547741023277850_4867900440246316711_n.jpg

Składniki

  • do 1 kg mięsa oraz warzyw z rosołu, czyli dwie marchewki, dwie małe pietruszki, kawałek selera.
  • 3 średnie surowe jajka
  • duży pęczek cienkiego szczypiorku niekoniecznie, jeśli nie lubisz
  • 4 pełne łyżki bułki tartej
  • przyprawy: po łyżeczce soli i pieprzu oraz pół łyżeczki gałki muszkatołowej, przyprawy do wyboru ja lubię majeranek więc zazwyczaj dodaję
  • dodaj rosół ¼ szklanki będzie wilgotniejszy

Przygotowanie:

Wykorzystałam korpus z kurczaka,1/5 kg mięsa wołowego rosołowego, dwie pietruszki, kawałek selera, cebulę oraz 2 marchewki - wszystko wyłowione z rosołu.

Mięso oddziel od kości i chrząstek. Tak obrane mięso zmiel w maszynce do mięsa razem z warzywami lub nadaje się do tego Bender z nożem na dnie. Dodaj surowe jajka, bułkę tartą, przyprawy oraz drobno posiekany szczypior. Ja dodatkowo wlałam jeszcze 1/4 szklanki rosołu. Wszystko dobrze wymieszaj i przełóż do brytfanki

276100664_1067052180543927_435678045636729652_n.jpg

276161905_996255031277222_1428369490167923018_n.jpg

Na wierzch pasztetu możesz wyłożyć dodatki. Idealne będą: plasterki papryki lub pomidora, oliwa oraz kolendra, albo mieszanka świeżych ziół ze świeżo mielonym pieprzem, oliwą i oliwkami. Kreatywność pozostawiam Tobie. Wszystko piekę w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 80 minut.

277102599_385379463153631_5548142392239448686_n.jpg

Po przestudzeniu umieść go w lodówce. Zawinięty w folii zachowa świeżość przez tydzień. Cudownie smakuje z musztardą miodową.

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji