Wariacje alla carbonara

Kuchnia
makaron
29.04.2021
30:00

Błyskawiczne i łatwe

Chciałabym Wam przedstawić mój przepis na makaron z sosem a la Carbonara. Określam go mianem "oszukana carbonara" . Zapewne każdy Włoch by się obraził za to określenie na taką potrawę, ale to jedyne co przychodzi mi do głowy, aby nazwać ten przepis. ;)

Jest to danie błyskawiczne i łatwe.

Składniki na dwie porcje:

  • 150 g makaronu
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 90 g kiełbasy żywieckiej z indyka w plasterkach
  • 1 duża cebula
  • Oliwa według uznania
  • Pieprz czarny mielony
  • Opcjonalnie - Mozzarella w kulce

Carbonara11.jpg

Wykonanie:

  • Makaron wstawiam i gotuję według wskazówek na opakowaniu.
  • W tym czasie drobno kroję cebulkę i wrzucam ją do zeszklenia na patelnie z odrobiną rozgrzanej oliwy.
  • Kroję w drobne paski plasterki kiełbasy żywieckiej z indyka.
  • Do podsmażonej cebulki wrzucam paski kiełbasy żywieckiej. Całość dalej smażę.
  • Jogurt mieszam z dwoma jajkami (żółtka i białka) oraz dodaję sporą ilość pieprzu. Dokładnie mieszam, aby powstała gładka konsystencja.

IMG_9118 (002).jpg

Gdy makaron jest gotowy, odcedzam go i dodaję na patelnię do usmażonej cebuli i kiełbasy. Znacznie zmniejszam moc grzania patelni i do wszystkiego wlewam jogurt z jajkami i pieprzem. Intensywnie mieszam i daję chwilę całości, aby sos nabrał temperatury i lekko się ściął. Opcjonalnie na koniec rwę kulkę mozzarelli i dodaję do całości. Dalej mieszam, aby mozzarella się lekko rozpuściła i gotowe.

Carbonara1.jpg

Smacznego!

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji