Pad Thai z krewetkami

Kuchnia
10.05.2020
20:00

Bardzo lubię kuchnię azjatycką. Jest dość lekkostrawna i bardzo wyrazista w smaku.

Jednym z moich ulubionych dań jest Pad Thai. Jego podstawą jest makaron ryżowy, zdecydowanie zdrowsza wersja naszego tradycyjnego makaronu. W dodatku jest bezglutenowy, dzięki czemu ma szerszą rzeszę fanów. Powstaje z mąki ryżowej i wody, co powoduje, że jest również beztłuszczowy. Występuje w postaci cienkich nitek, ale także szerszych tasiemek. Te drugie lepiej sprawdzają się do Pad Thaia, bo sos ładnie je oblepia. Dodatkowo jest do makaron dla „zabieganych”. Nie wymaga gotowania. Wystarczy zalać go wrzątkiem i po około 6 minutach jest gotowy. Jako drugi dominujący składnik tego dania wybrałem krewetki, które poza wszelkimi zdrowotnymi właściwościami i dużą zawartość witamin, są również wspaniałym afrodyzjakiem. Ponadto przygotowuje się je równie szybko jak makaron. To co…do dzieła!

pad_thai_3.original.jpg

Składniki na 2-3 porcje:

  • 200 g makaronu ryżowego (1 opakowanie)
  • obrane krewetki dowolnej wielkości, preferuję średnie. Ilość zostawiam do Waszej decyzji. Ja lubię wersję „na bogato”, czyli 8 krewetek na porcję
  • mała cebula (zwykła lub dymka od szczypioru)
  • małe opakowanie kiełków fasolki mung (są też gotowe mieszanki „do stir fry”, czyli krótkiego smażenia)
  • świeża papryczka chilli (wg. uznania), można zamienić też na sproszkowane, suszone chilli (duża szczypta)
  • 2-4 łyżki oleju słonecznikowego lub ryżowego do smażenia

Marynata:

  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 4 rozgniecione ząbki czosnku

Na wierzch do posypania:

  • 2 łyżki grubo posiekanych orzeszków ziemnych
  • 2-3 łyżki siekanego szczypioru
  • łyżka pasty tamaryndowej (jeśli nie mamy – trudno), w przypadku koncentratu – łyżeczka
  • sok z całej limonki (ewentualnie z połowy cytryny)
  • 2 łyżki cukru (najlepiej trzcinowego)

Przygotowanie:

Makaron ryżowy namoczyć we wrzącej wodzie wg. przepisu na opakowaniu i odsączyć na sicie. Składniki marynaty wymieszać w większym kubku.
W woku lub na dużej patelni mocno rozgrzać łyżkę oleju, powinien pojawić się pierwszy dymek.
Wrzucić makaron, zalać marynatą, smażyć mieszając 2- 3 minuty. Przełożyć z woka do miski. Niech chwilę poczeka na resztę „towarzystwa”.
Cebulę i papryczkę pokroić w cienkie półkrążki. W woku ponownie rozgrzać mocno dwie łyżki oleju, wrzucić cebulę i papryczkę, smażyć krótką chwilę. Po minucie dodać krewetki i mieszając, smażyć ok. 2 minuty.
Dodać makaron i kiełki, całość dobrze wymieszać i smażyć ok 2- 3 minuty.
Przełożyć do miseczek lub na talerze, posypać siekanymi orzeszkami ziemnymi i szczypiorem.

Smacznego!

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji