Definicja kulinarna owsianki jest niezwykle prosta – są to po prostu ugotowane lub zalane mlekiem lub wodą płatki owsiane. Do jej przyrządzenia możemy użyć zarówno klasycznego mleka krowiego lub innego np. koziego, ale możemy również zastosować napój roślinny (owsiany, migdałowy, sojowy czy ryzowy). Możemy też je po prostu ugotować na wodzie. Wersja „na zimno” to płatki owsiane zalane chłodnym mlekiem lub napojem roślinnym, które po pół godziny rozmakają.
Słodki poranek
Do owsianki możemy dodawać owoce sezonowe (truskawki, borówki amerykańskie, brzoskwinie, jabłka), a także orzechy, płatki migdałowe suszone morele, siemię lniane, nasiona słonecznika i dyni, czy również krem z nerkowca lub migdałów. Możemy ją dosładzać miodem, syropem klonowym lub z agawy.
Dlaczego rozmawiamy właśnie o płatkach owsianych na śniadanie?
To produkt, który znajduje się bardzo wysoko w hierarchii produktów utrzymujących nas w dobrym zdrowiu, czyli inaczej mówiąc znajduje się u aktualnej podstawy Piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej – jako trzecia kategoria - po aktywności fizycznej i warzywach, i owocach. Jeśli owies, z którego robi się płatki owsiane pochodzi z tzw. czystych upraw to spokojnie możemy go wpisać do „złotej 10 najlepszych produktów dla naszego organizmu”
W zaleceniach od dietetyków w kategorii „JEDZ WIĘCEJ” na jednym z czołowych miejsc znajdują się właśnie produkty zbożowe z pełnego ziarna – w tym właśnie płatki owsiane, pieczywo razowe, makaron razowy czy kasze.
6 powodów, dla których warto sięgnąć po płatki owsiane
1) Są świetnym produktem przy utrzymywaniu prawidłowej masy ciała, idealne przy odchudzaniu – posiadają dużo wartości odżywczych przy stosunkowo małej liczbie kalorii, zapewniają na kilka godzin poczucie sytości (mają wiele rozpuszczalnego błonnika zmniejszającego uczucie głodu)
2) Dostarczają nam bogatego zestawu aminokwasów, witaminę B6 (poprawia pamięć i koncentrację), witaminę B1 i kwas pantotenowy (przeciwdziałają zmęczeniu), witaminę E („witamina młodości” czyli przeciwutleniacz) a także substancje antydepresyjne
3) Mają niski indeks glikemiczny co oznacza, że po ich spożyciu poziom cukru we krwi wzrasta powoli i nie następuje gwałtowny wyrzut insuliny do naszego organizmu – dzięki czemu w krótkim czasie nie mamy poczucia głodu, a nasze komórki nie magazynują niepotrzebnego tłuszczu
4) Są właściwym produktem przy obniżaniu poziomu cholesterolu
5) Poprawiają trawienie i chronią nasze jelita prze rakiem jelita grubego
6) Co ciekawe są również dobrym środkiem na zasypianie – jeśli spożyjemy na kolację owsiankę dostarczamy organizmowi niezbędnych aminokwasów, którą uruchomią produkcję serotoniny, zaś ta w postaci melatoniny w ciemnym pokoju pozwoli nam spokojnie zasnąć.
Dziś mam dla Was owsiankową wariację, która może urozmaić Wasze śniadaniowe menu:
Owsianka z pieca (czyli zapiekana w piekarniku) z porcją jogurtu
Składniki:
Przygotowanie
Niech moc owsianki będzie z WAMI!