Owsianka

Kuchnia
przepis
04.08.2021
03:04

Zastrzyk energii i zdrowia

Owsianka przez lata niedoceniana, przez wielu z nas traktowana jako ciemne wspomnienie z przedszkola wróciła kilka lat temu tryumfalnie na nasze stoły! Dziś to stała pozycja śniadaniowa. Co takiego się stało, że znów ją pokochaliśmy?

płatki z dodatkami (002).jpg

Definicja kulinarna owsianki jest niezwykle prosta – są to po prostu ugotowane lub zalane mlekiem lub wodą płatki owsiane. Do jej przyrządzenia możemy użyć zarówno klasycznego mleka krowiego lub innego np. koziego, ale możemy również zastosować napój roślinny (owsiany, migdałowy, sojowy czy ryzowy). Możemy też je po prostu ugotować na wodzie. Wersja „na zimno” to płatki owsiane zalane chłodnym mlekiem lub napojem roślinnym, które po pół godziny rozmakają.

Słodki poranek

Do owsianki możemy dodawać owoce sezonowe (truskawki, borówki amerykańskie, brzoskwinie, jabłka), a także orzechy, płatki migdałowe suszone morele, siemię lniane, nasiona słonecznika i dyni, czy również krem z nerkowca lub migdałów. Możemy ją dosładzać miodem, syropem klonowym lub z agawy.

Dlaczego rozmawiamy właśnie o płatkach owsianych na śniadanie?

To produkt, który znajduje się bardzo wysoko w hierarchii produktów utrzymujących nas w dobrym zdrowiu, czyli inaczej mówiąc znajduje się u aktualnej podstawy Piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej – jako trzecia kategoria - po aktywności fizycznej i warzywach, i owocach. Jeśli owies, z którego robi się płatki owsiane pochodzi z tzw. czystych upraw to spokojnie możemy go wpisać do „złotej 10 najlepszych produktów dla naszego organizmu”

W zaleceniach od dietetyków w kategorii „JEDZ WIĘCEJ” na jednym z czołowych miejsc znajdują się właśnie produkty zbożowe z pełnego ziarna – w tym właśnie płatki owsiane, pieczywo razowe, makaron razowy czy kasze.

mieszanka (002).jpg

6 powodów, dla których warto sięgnąć po płatki owsiane

1) Są świetnym produktem przy utrzymywaniu prawidłowej masy ciała, idealne przy odchudzaniu – posiadają dużo wartości odżywczych przy stosunkowo małej liczbie kalorii, zapewniają na kilka godzin poczucie sytości (mają wiele rozpuszczalnego błonnika zmniejszającego uczucie głodu)

2) Dostarczają nam bogatego zestawu aminokwasów, witaminę B6 (poprawia pamięć i koncentrację), witaminę B1 i kwas pantotenowy (przeciwdziałają zmęczeniu), witaminę E („witamina młodości” czyli przeciwutleniacz) a także substancje antydepresyjne

3) Mają niski indeks glikemiczny co oznacza, że po ich spożyciu poziom cukru we krwi wzrasta powoli i nie następuje gwałtowny wyrzut insuliny do naszego organizmu – dzięki czemu w krótkim czasie nie mamy poczucia głodu, a nasze komórki nie magazynują niepotrzebnego tłuszczu

4) Są właściwym produktem przy obniżaniu poziomu cholesterolu

5) Poprawiają trawienie i chronią nasze jelita prze rakiem jelita grubego

6) Co ciekawe są również dobrym środkiem na zasypianie – jeśli spożyjemy na kolację owsiankę dostarczamy organizmowi niezbędnych aminokwasów, którą uruchomią produkcję serotoniny, zaś ta w postaci melatoniny w ciemnym pokoju pozwoli nam spokojnie zasnąć.

Dziś mam dla Was owsiankową wariację, która może urozmaić Wasze śniadaniowe menu:

Owsianka z pieca (czyli zapiekana w piekarniku) z porcją jogurtu

Składniki:

  • Około 150 g płatków owsianych
  • Garść rodzynek i / lub żurawiny / suszonych moreli (lub mieszankę)
  • Łyżkę miodu
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • Około 800 ml mleka krowiego lub ulubionego napoju roślinnego
  • Garść siekanych orzechów (jakie lubimy – może być mieszanka nerkowców, laskowych etc)
  • Opcjonalnie jak ktoś lubi do smaku cynamon
  • Owoce sezonowe świeże – np. truskawki, jagody, borówki amerykańskie, soczyste gruszki lub jabłka (tak naprawdę takie owoce jak lubimy)
  • Jogurt gęsty naturalny

Przygotowanie

  • Do szklanego naczynia żaroodpornego lub brytfanki wsypujemy płatki owsiane wymieszane z suchymi składnikami – orzechami, rodzynkami, cukrem brązowym i zalewamy mlekiem wymieszanym z łyżką miodu.
  • Delikatnie mieszamy i sprawdzamy, czy wszystko jest „zatopione” w mleku lub napoju, możemy posypać dodatkowo cynamonem.
  • Wkładamy do zapiekania do piekarnika nastawionego na 160 stopni i pieczemy około 50min – 1h.
  • Zapiekaną owsiankę podajemy na gorąco w głębokim talerzu, posypujemy świeżymi owocami i dodajemy do każdej porcji dwie spore łyżki jogurtu naturalnego.
  • Jeśli lubimy więcej słodyczy możemy wzbogacić jogurt dodatkową łyżką miodu o ulubionym smaku (naturalny, ale nie tzw. ziołomiód, o którym pisaliśmy wcześniej) .

Niech moc owsianki będzie z WAMI!

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji