Niech żyją warzywa!

Kuchnia
Gruzja

#GruzjaNaturalnie - cz.4

Lubicie dania z warzyw? Zastanawiacie się co nowego z warzyw możecie przygotować? Czy można zrobić takie danie, które będzie smakowało wszystkim i będzie można je podać gościom? Podpowiadam!

Dziś chciałbym zaproponować kolejny gruziński warzywny specjał, który jak już raz go spróbujcie to z pewnością wejdzie do waszego domowego menu. Jest prosty i zdrowy, a na dodatek pozwala na kreatywność w kuchni.

To po adżapsandali (gruzińskim gulaszu warzywnym, o którym pisaliśmy w tym cyklu) warzywna przystawka – rodzaj dania z siekanych warzyw, opisywana czasami nawet jako sałatka. Praktycznie zawsze się udaje.

pchali 1.jpg

Tajemnicą sukcesu tego dania jest prostota!

Potrzeba dosłownie kilku świeżych składników, najlepiej od zaprzyjaźnionego rolnika lub z ulubionego warzywniaka, przyprawy, kilka nieskomplikowanych czynności i już. No i jeszcze jedno – orzechy włoskie, sedno dania, bez którego nie istnieje kuchnia gruzińska.

Pchali (po gruzińsku: ფხალი), bo o nich właśnie mowa, to jedna z najpopularniejszych, tradycyjnych przystawek gruzińskich, z siekanych lub mielonych warzyw oraz orzechów włoskich.

pchali 2....jpg

Do przygotowania pchali – bazę warzywną mogą stanowić następujące warzywa:

  • szpinak
  • mangold (burak liściowy / boćwina)
  • burak
  • kapusta biała
  • por
  • bakłażan
  • fasolka szparagowa

W gruzińskiej kuchni używa się jeszcze takich rośliny jak ekali, pokrzywy czy portulaki. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby spróbowali użyć na przykład naszego polskiego mniszka lekarskiego.

Przepis na pchali – uniwersalny

Składniki:

  • warzywa np. duży pęczek szpinaku lub mangolda
  • pęczek kolendry
  • orzechy włoskie: ok. 100-150 g
  • 1 duży ząbek czosnku
  • przyprawa gruzińska (do kupienia w sklepach internetowych lub sklepach z kuchniami świata) - chmeli suneli (mieszanka przypraw m.in.: bazylia, majeranek, szafran, cząber, koper, kozieradka, papryka ostra, kolendra)
  • naturalny ocet winny lub jabłkowy (łyżka)
  • 1 owoc granatu

Inne warzywa do użycia z listy opisanej jak wyżej – jak najbardziej.

Przygotowanie:

  • Generalna zasadą jest krótkie obgotowywanie warzyw w małej ilości wody (szpinak, mangold, kapusta, por, fasolka) czy obsmażanie (np. bakłażan). Chodzi o to, żeby warzyw nie rozgotować, żeby się nie rozpadały.
  • Po krótkim obgotowaniu i po ostygnięciu należy je odcisnąć mocno rękami z nadmiaru wody.
  • Po odciśnięciu warzywa blendujemy, przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub siekamy drobno – w zależności konsystencji jaką chcemy ostatecznie uzyskać.
  • Kolendrę siekamy lub również przepuszczamy przez maszynkę.
  • Orzechy blendujemy (uwaga na to, żeby nie zrobić z nich kremu orzechowego).
  • Mieszamy przygotowane warzywa z orzechami i kolendrą, dodajemy ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy.
  • Formujemy kulki większe lub mniejsze, placuszki, małe kopce lub podajemy w małych miseczkach do nabierania – jak tylko sobie wymyślimy.
  • Chłodzimy w lodówce.
  • Dekorujemy – posypujemy przed podaniem pestkami granatu.
  • Możemy pchali jeść rękami z chlebem, smarować chleb lub bagietkę, jak sobie tylko wymyślimy.
pchali 3...jpg

Pchali to świetne pole do eksperymentów i zabawy kulinarnej.

Do dzieła!

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji