Dziś przy okazji tego truskawkowego szaleństwa chciałbym Was namówić do zastosowania truskawek w mniej standardowych wersjach kulinarnych.

Dziś proponuję Wam przepisy z truskawkami „inaczej”. Oczywiście w tym czasie warto przygotować się również na okres kiedy będą one tylko wspomnieniem. Moim głównym sposobem, oprócz oczywiście przygotowywania tradycyjnych dżemów i konfitur truskawkowych, jest ich przechowywanie w „czystej i jak najmniej przetworzonej postaci”.
Warto je więc zamrozić bezpośrednio po umyciu, wysuszeniu i pozbawieniu szypułek rozkładając najpierw na pergaminie w zamrażalniku a kilka godzin później przekładając do woreczków strunowych. Szybki sposób i gotowe! Wystarczy truskawki potem w dowolnym czasie wyjąć, rozmrozić i cieszyć się ich pełnią smaku.
Przepisy z truskawkami inaczej

ŚNIADANIE - Konfitura truskawkowa z zielonym pieprzem
Składniki
- ok. 1 kg truskawek
- 600 – 700 g cukru
- 2-3 łyżki octu balsamicznego
- skórka z otartej cytryny
- 3 łyżki soku z cytryny
- kilka liści świeżej mięty
Przygotowanie
- Truskawki myjemy, suszymy na papierowym ręczniku, odszypułkowujemy, kroimy na połówki lub gdy są większe na ćwiartki
- Zasypujemy cukrem z otartą skórką cytrynową i octem balsamicznym
- Zostawiamy na kilka godzin
- Truskawki zagotowujemy
- Gotujemy na małym ogniu, bez przykrywki przez ok 10 minut i zdejmujemy ew. szumowiny, dodajemy grubo mielony pieprz
- Zostawiamy do ostygnięcia i ok 2-3 godzinach ponownie zagotowujemy
- Gotujemy kolejne 10 minut na małym ogniu uważając żeby truskawki się nie przypaliły
- Dodajemy liście mięty pokrojone na małe paseczki
- Gorące truskawki przekładamy do gorących, sterylizowanych słoików (uważnie, żeby słoiki nie były zbyt gorące i nam nie popękały i żebyśmy się przy tej okazji nie poparzyli)
- Zakręcamy słoiki i odwracamy je do góry dnem pozostawiając do ostygnięcia
Dżem truskawkowo-czekoladowy
Składniki
- 1 kg truskawek
- 600 g brązowego cukru
- tabliczka gorzkiej czekolady (o zawartości ok 70%-80 % kakao)
- szczypta chili
Jak robimy
- Truskawki myjemy, suszymy na papierowym ręczniku i odszypułkowujemy
- Do truskawek dodajemy cukier i w garnku z grubym dnem smażymy ok. 15-20 minut na małym ogniu (po wcześniejszym zagotowaniu)
- Zdejmujemy z ognia, dodajemy pokruszoną czekoladę i szczyptę chili
- Mieszamy aż się czekolada całkowicie rozpuści
- Gorący dżem przekładamy do sterylnych, gorących słoików
- Zakręcamy słoiki i odwracamy je do góry dnem pozostawiając do ostygnięcia
OBIAD – sos truskawkowy do pieczonego łososia lub dorsza na parze
Składniki
- 400-500 g truskawek
- olej do smażenia
- 2 ząbki czosnku
- ocet jabłkowy – 2 łyżki
- 1 Łyżeczka tartego imbiru
- 1 łyżeczka skórki z otartej cytryny (uprzednio wyszorowanej)
- świeżo grubo mielony pieprz
- miód – 1,5 łyżki
Przygotowanie
- Siekamy w plasterki czosnek
- W rondelku na oleju smażymy czosnek razem z imbirem – ok. 1 min. (uwaga, żeby czosnek się nie przypalił bo będzie dawał gorzki posmak) razem z imbirem.
- Dodajemy ocet, miód i skórkę cytrynową a po chwili pokrojone w ćwiartki truskawki
- Smażymy kilka minut aż truskawki się rozpadną
- Miksujemy całość na gładki sos, solimy i pieprzymy do smaku
- Ewentualnie kilka minut dodatkowo smażymy gdyby sos miał za rzadką konsystencję
Podajemy do grillowanego łososia lub dorsza gotowanego na parze
DESER - Sorbet cytrynowy z truskawkami w kolorowym pieprzu
Składniki
- truskawki – garść na osobę
- pół szklanki octu balsamicznego
- sorbet cytrynowy (przepis poniżej)
- łyżeczka mocnego, czystego alkoholu do podbicia smaku
- kolorowy pieprz
Sorbet cytrynowy:
Z ok. 6 kg cytryn wyciskamy sok - tak aby uzyskać jedną szklankę soku (ok 250 ml) a następnie mieszamy z syropem cukrowym (woda i cukier 1:1, czyli szklanka wody i szklanka cukru razem zmieszane, podgrzewane aż do rozpuszczenia); całość wlewamy do metalowego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika; co 15 minut mieszamy aż zrobi się nam rodzaj „śniegu cytrynowego”
Przygotowanie
- Truskawki myjemy, suszymy na papierowym ręczniku i odszypułkowujemy
- Pół szklanki octu balsamicznego redukujemy na małym ogniu do konsystencji syropu i dodajemy truskawki – dzięki czemu nasz deser uzyska jeszcze bardziej wyrazisty i głębszy smak
- Na końcu smażenia dodajemy szczyptę świeżo zmielonego kolorowego pieprzu
- Sposób podania deseru: do miseczki nakładamy dużą porcję sorbetu cytrynowego, polewamy z góry łyżeczką alkoholu i układamy truskawki razem z niewielką ilością syropu

To idealny deser dla dorosłych na upalne dni.