Niech żyją truskawki

Kuchnia
truskawki przepis lato
30.06.2022
02:20

Przepisy na upalne dni

Dziś przy okazji tego truskawkowego szaleństwa chciałbym Was namówić do zastosowania truskawek w mniej standardowych wersjach kulinarnych.

strawberries-1835934_1920.jpg

Dziś proponuję Wam przepisy z truskawkami „inaczej”. Oczywiście w tym czasie warto przygotować się również na okres kiedy będą one tylko wspomnieniem. Moim głównym sposobem, oprócz oczywiście przygotowywania tradycyjnych dżemów i konfitur truskawkowych, jest ich przechowywanie w „czystej i jak najmniej przetworzonej postaci”.

Warto je więc zamrozić bezpośrednio po umyciu, wysuszeniu i pozbawieniu szypułek rozkładając najpierw na pergaminie w zamrażalniku a kilka godzin później przekładając do woreczków strunowych. Szybki sposób i gotowe! Wystarczy truskawki potem w dowolnym czasie wyjąć, rozmrozić i cieszyć się ich pełnią smaku.

Przepisy z truskawkami inaczej

strawberries-3431119_1920.jpg

ŚNIADANIE - Konfitura truskawkowa z zielonym pieprzem

Składniki

  • ok. 1 kg truskawek
  • 600 – 700 g cukru
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • skórka z otartej cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • kilka liści świeżej mięty

Przygotowanie

  • Truskawki myjemy, suszymy na papierowym ręczniku, odszypułkowujemy, kroimy na połówki lub gdy są większe na ćwiartki
  • Zasypujemy cukrem z otartą skórką cytrynową i octem balsamicznym
  • Zostawiamy na kilka godzin
  • Truskawki zagotowujemy
  • Gotujemy na małym ogniu, bez przykrywki przez ok 10 minut i zdejmujemy ew. szumowiny, dodajemy grubo mielony pieprz
  • Zostawiamy do ostygnięcia i ok 2-3 godzinach ponownie zagotowujemy
  • Gotujemy kolejne 10 minut na małym ogniu uważając żeby truskawki się nie przypaliły
  • Dodajemy liście mięty pokrojone na małe paseczki
  • Gorące truskawki przekładamy do gorących, sterylizowanych słoików (uważnie, żeby słoiki nie były zbyt gorące i nam nie popękały i żebyśmy się przy tej okazji nie poparzyli)
  • Zakręcamy słoiki i odwracamy je do góry dnem pozostawiając do ostygnięcia

Dżem truskawkowo-czekoladowy

Składniki

  • 1 kg truskawek
  • 600 g brązowego cukru
  • tabliczka gorzkiej czekolady (o zawartości ok 70%-80 % kakao)
  • szczypta chili

Jak robimy

  • Truskawki myjemy, suszymy na papierowym ręczniku i odszypułkowujemy
  • Do truskawek dodajemy cukier i w garnku z grubym dnem smażymy ok. 15-20 minut na małym ogniu (po wcześniejszym zagotowaniu)
  • Zdejmujemy z ognia, dodajemy pokruszoną czekoladę i szczyptę chili
  • Mieszamy aż się czekolada całkowicie rozpuści
  • Gorący dżem przekładamy do sterylnych, gorących słoików
  • Zakręcamy słoiki i odwracamy je do góry dnem pozostawiając do ostygnięcia

OBIAD – sos truskawkowy do pieczonego łososia lub dorsza na parze

Składniki

  • 400-500 g truskawek
  • olej do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • ocet jabłkowy – 2 łyżki
  • 1 Łyżeczka tartego imbiru
  • 1 łyżeczka skórki z otartej cytryny (uprzednio wyszorowanej)
  • świeżo grubo mielony pieprz
  • miód – 1,5 łyżki

Przygotowanie

  • Siekamy w plasterki czosnek
  • W rondelku na oleju smażymy czosnek razem z imbirem – ok. 1 min. (uwaga, żeby czosnek się nie przypalił bo będzie dawał gorzki posmak) razem z imbirem.
  • Dodajemy ocet, miód i skórkę cytrynową a po chwili pokrojone w ćwiartki truskawki
  • Smażymy kilka minut aż truskawki się rozpadną
  • Miksujemy całość na gładki sos, solimy i pieprzymy do smaku
  • Ewentualnie kilka minut dodatkowo smażymy gdyby sos miał za rzadką konsystencję

Podajemy do grillowanego łososia lub dorsza gotowanego na parze

DESER - Sorbet cytrynowy z truskawkami w kolorowym pieprzu

Składniki

  • truskawki – garść na osobę
  • pół szklanki octu balsamicznego
  • sorbet cytrynowy (przepis poniżej)
  • łyżeczka mocnego, czystego alkoholu do podbicia smaku
  • kolorowy pieprz

Sorbet cytrynowy:

Z ok. 6 kg cytryn wyciskamy sok - tak aby uzyskać jedną szklankę soku (ok 250 ml) a następnie mieszamy z syropem cukrowym (woda i cukier 1:1, czyli szklanka wody i szklanka cukru razem zmieszane, podgrzewane aż do rozpuszczenia); całość wlewamy do metalowego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika; co 15 minut mieszamy aż zrobi się nam rodzaj „śniegu cytrynowego”

Przygotowanie

  • Truskawki myjemy, suszymy na papierowym ręczniku i odszypułkowujemy
  • Pół szklanki octu balsamicznego redukujemy na małym ogniu do konsystencji syropu i dodajemy truskawki – dzięki czemu nasz deser uzyska jeszcze bardziej wyrazisty i głębszy smak
  • Na końcu smażenia dodajemy szczyptę świeżo zmielonego kolorowego pieprzu
  • Sposób podania deseru: do miseczki nakładamy dużą porcję sorbetu cytrynowego, polewamy z góry łyżeczką alkoholu i układamy truskawki razem z niewielką ilością syropu
IMG20220613122202.jpg

To idealny deser dla dorosłych na upalne dni.

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji