Na Halloween

Kuchnia
przepis
25.10.2021
40:00

Przepis na palce wiedźmy

Choć ciasteczka wyglądają strasznie, to są bardzo pyszne i kruche nawet jak poleżą kilka dni.

246697722_429955035135988_5363896926517113257_n.jpg

Składniki:

  • 225 g masła, zimnego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów ( nie obowiązkowo)
  • 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki obranych migdałów wcześniej namoczonych w gorącej wodzie, żeby zdjąć skórkę.
ciaststeczka_hall.jpg

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciastka szybko posiekać i zagnieść (można również wyrobić w malakserze).

Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 40 minut.

Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, formować palce (powinny być trochę cieńsze od Waszych palców – w piekarniku urosną), na końcu ciastka wciskając migdał (może być przecięty na pół, by paznokcie były cieńsze).

Piecz paluchy wiedźmy przez 15 minut w temperaturze 180 C.

Paluchy wiedźmy możesz wzbogacić o jeszcze jeden dodatek, dzięki któremu będą wyglądać jak ociekające krwią. W tej roli doskonale sprawdzi się... dżem malinowy lub gęsty syrop z czerwonych owoców.

Wyglądają okropnie, ale są bardzo pyszne i kruche nawet jak poleżą kilka dni.

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji