Młoda kapusta z koperkiem

Kuchnia
17.05.2020
30:00

Kapusta ma opinię ciężkostrawnej, niezbyt zdrowej i pospolitej jarzyny w złym guście.

Niezasłużenie. Jest niskokaloryczna, a witaminy C jest w niej tyle, co w cytrynie. Szczególne właściwości lecznicze ma sok z kapusty. Picie go wzmacnia odporność, pomaga na anemię i obrzęki spowodowane nadmiernym zatrzymywaniem płynów w organizmie. Po trzech tygodniach codziennej szklanki soku te ostatnie znikają bez śladu. Kapuściany sok to także uznawane nawet przez medycynę lekarstwo na wrzody żołądka. W ludowej praktyce stosuje się okłady z soku lub liści na bóle reumatyczne. 

Ja przygotowałem dla Was klasyczną młodą kapustę jako danie samodzielne, lub jako dodatek np. do ziemniaków i jajka sadzonego.

kapusta_2.original.jpg

Składniki na 2-3 porcje:

  • młoda kapusta - do 1 kg
  • średni pęczek koperku
  • pół szklanki wody
  • pół kostki masła - 100 g
  • płaska łyżeczka soli
  • łyżka octu jabłkowego

Przygotowanie:

Z kapusty zdjąć odstające, mniej jędrne liście. Całą główkę podzielić na cztery kawałki. Każdy poszatkować cienko nożem. Usunąć jasny i twardy głąb. Kapustę umieścić w garnku. Dodać pół szklanki wody i przykryć przykrywką. Całość gotować 20 minut na małej mocy palnika. 

Po tym czasie do kapusty dodać sól, masło oraz koperek i łyżkę octu. Całość mieszać do rozpuszczenia masła. Już po dwóch minutach delikatna młoda kapusta jest gotowa. 

Smacznego!

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji