Niezasłużenie. Jest niskokaloryczna, a witaminy C jest w niej tyle, co w cytrynie. Szczególne właściwości lecznicze ma sok z kapusty. Picie go wzmacnia odporność, pomaga na anemię i obrzęki spowodowane nadmiernym zatrzymywaniem płynów w organizmie. Po trzech tygodniach codziennej szklanki soku te ostatnie znikają bez śladu. Kapuściany sok to także uznawane nawet przez medycynę lekarstwo na wrzody żołądka. W ludowej praktyce stosuje się okłady z soku lub liści na bóle reumatyczne.
Ja przygotowałem dla Was klasyczną młodą kapustę jako danie samodzielne, lub jako dodatek np. do ziemniaków i jajka sadzonego.
Z kapusty zdjąć odstające, mniej jędrne liście. Całą główkę podzielić na cztery kawałki. Każdy poszatkować cienko nożem. Usunąć jasny i twardy głąb. Kapustę umieścić w garnku. Dodać pół szklanki wody i przykryć przykrywką. Całość gotować 20 minut na małej mocy palnika.
Po tym czasie do kapusty dodać sól, masło oraz koperek i łyżkę octu. Całość mieszać do rozpuszczenia masła. Już po dwóch minutach delikatna młoda kapusta jest gotowa.
Smacznego!