Marchewkowe muffinki

Kuchnia
kuchnia
30.11.2021
33:20

Ciasto w wersji mini

Muffinki dzięki dodatkowi miodu zamiast cukru są zdrowsze i mniej kaloryczne. Dodatkowo wybierając sok marchewkowy bez dodatku cukru można zminimalizować liczbę kalorii.

1637248560226.jpg

Składniki suche:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Składniki mokre:

  • 120 ml jogurtu greckiego
  • 50 ml soku marchewkowego lub marchewkowego z dodatkiem innego owocu
  • 2 czubate łyżki miodu
  • 50 ml oliwy
  • 2 jajka

Dodatki:

  • 4 średnie marchewki
  • Ok. pół szklanki lub więcej wg uznania różnych bakalii (np. rodzynki, żurawina, pokrojone na drobno suszone morele lub orzechy włoskie)

Wszystkie mokre składniki wymieszaj w jednej misce, a suche w drugiej. Składniki suche wsyp do miski ze składnikami mokrymi i dokładnie delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj startą marchewkę oraz bakalie i ponownie wymieszaj.

Tak przygotowaną masę przełóż do foremek na muffinki z papilotkami do około 3/4 wysokości.
Muffinki piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Muffinki są wyjątkowo wilgotne, możesz myśleć, że są niedopieczone, ale to właśnie wyróżnia je od innych, które zazwyczaj są bardzo suche.

Po wyjęciu pozostaw do wystudzenia. Najlepiej smakują w pierwszym dniu. Przed podaniem możesz udekorować białą polewą. Baw się dekorowaniem i daj się ponieść wyobraźni.

Smacznego!

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji