Niespotykany smak na stole i trochę historii
Mieszkańcy dawnego Królewca (obecnie Kaliningrad) mieli swój ulubiony deser – marcepan, wyrabiany na miejscu. Po latach w regionie, który kulturowo został przetasowany przez historię, znana olsztyńska cukiernia stara się przywrócić dawny smak i zachęca nas do samodzielnych prób zrobienia tego tradycyjnego deseru.
Dasz się skusić na słodką podróż do Olsztyna sprzed lat?
Składniki:
Migdały – 1 szklanka
Cukier zwyczajny/trzcinowy – 1 szklanka
Woda różana
Cukier puder - do podsypywania
Konfitury owocowe lub gorzka czekolada.
Przygotowanie:
Sparzone migdały obierz, rozdrobnij z cukrem w moździerzu lub za pomocą urządzeniu typu termomix.
Następnie w „suchym” przygotowaniu trzeba przesypać masę do rondla i lekko przyprażyć do temp. ok 70 st. C., przez 15 min. W termomixie zrobisz to samo od razu. Na koniec dodaj wodę różaną i zagniataj do połączenia się składników i odstaw do schłodzenia.
Schłodzoną masę należy formować jak na wideo, lub według własnego pomysłu. Do formowania używaj także wody różanej. Po udekorowaniu konfiturami i cukrem pudrem pyszny, tradycyjny królewiecko-olsztyński deser jest gotowy do podania.
Pyszność na talerzu!
__
Marcepan królewiecki jest tradycyjnym deserem, których przywracaniem – podobnie jak dań głównych – zajmuje się społeczność www.wimlandia.pl,
(Warmia i Mazury).
Autor przepisu: Tomasz Derdoń - mistrz kuchni, współwłaściciel kawiarni „Moja” na Rynku Starego Miasta w Olsztynie.