Pyszne, puszyste i wilgotne ciasto, którego przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy wymieszać składniki.

Składniki:
- 850 g masy makowej z puszki z bakaliami
- 10 łyżek kaszy manny
- 5 jajek
- 1 łyżka cukru (niekoniecznie)
- 3-4 jabłka średniej wielkości
- sok z 1/4 cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
- Masę makową wymieszać z kaszą manną.
- Jajka ocieplić w temp. pokojowej.
- Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Skropić sokiem z cytryny lub limonki, wymieszać, następnie połączyć z masą makową.
- Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć na puszysty krem (można dodać łyżkę cukru do ubijania). Oddzielnie ubić białka na sztywną pianę.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Masę makową wymieszać szpatułką z utartymi żółtkami, proszkiem do pieczenia a następnie z ubitą pianą z białek.
- Do tortownicy o średnicy ok. 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć otrzymaną masę, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 50 minut.
- Po ostudzeniu zdjąć obręcz tortownicy.


Makowiec można udekorować lukrem, rozpuszczoną czekoladą lub cukrem pudrem, albo bakaliami dowolność wyboru pozostawiam Wam.
Smacznego!