Makowiec japoński

Kuchnia
kuchnia
14.12.2021
62:00

Bez mąki i masła

Pyszne, puszyste i wilgotne ciasto, którego przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy wymieszać składniki.

263490010_297582349044208_5057355832402853297_n.jpg

Składniki:

  • 850 g masy makowej z puszki z bakaliami
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 5 jajek
  • 1 łyżka cukru (niekoniecznie)
  • 3-4 jabłka średniej wielkości
  • sok z 1/4 cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

264075029_600105717887396_5097409347351273504_n.jpg

Przygotowanie:

  • Masę makową wymieszać z kaszą manną.
  • Jajka ocieplić w temp. pokojowej.
  • Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Skropić sokiem z cytryny lub limonki, wymieszać, następnie połączyć z masą makową.
  • Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć na puszysty krem (można dodać łyżkę cukru do ubijania). Oddzielnie ubić białka na sztywną pianę.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Masę makową wymieszać szpatułką z utartymi żółtkami, proszkiem do pieczenia a następnie z ubitą pianą z białek.
  • Do tortownicy o średnicy ok. 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć otrzymaną masę, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 50 minut.
  • Po ostudzeniu zdjąć obręcz tortownicy.
263034953_658603341969966_4912180662340265677_n.jpg

262584703_211159624522332_2174590270720317233_n.jpg

Makowiec można udekorować lukrem, rozpuszczoną czekoladą lub cukrem pudrem, albo bakaliami dowolność wyboru pozostawiam Wam.

Smacznego!

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji