Małe co nieco

Kuchnia
kuchnia
27.01.2022
03:00

Nie tylko na karnawał

Karnawał się właśnie rozpędził. Mimo pandemii warto sobie zrobić przyjemność w małym rodzinnym gronie. Dziś drugi z proponowanych zestawów na ten karnawałowy czas. To również proste przepisy na małe „przegryzki”, które wykonacie samodzielnie. Tak jak ostatnio przewiduję, że efekt zaskoczenia Waszych gości będzie gwarantowany. Przepisy można wykorzystać także poza karnawałem.

spinach-gea5a499a8_1920.jpg

W tym zestawie proponuję (na 6-8 osób):

  1. Pasta oliwkowa
  2. Krem cytrynowy
  3. Gruszka zapiekana z serem pleśniowym i miodem
  4. Sałatka z pieczonych buraków z serem fetą, rukolą i orzechami
  5. Łosoś marynowany z żytnim chlebem

Pasta oliwkowa

Oliwki_B.jpg

Składniki:

  • słoik zielonych oliwek w zalewie – 200 g po odsączeniu (mogą być również oliwki nadziewane migdałami lub czosnkiem)
  • migdały 100 g (mogą być zarówno blanszowane jak i te ze skórką)
  • spora garść ziaren słonecznika
  • 2-3 łyżki oleju tłoczonego na zimno
  • sól do smaku

Przygotowanie: Wszystkie składniki blendujemy, ale nie do pełnej gładkości. Proponuję, żeby trochę „chrupała pod zębami”. Solimy do smaku. Jeśli pasta będzie zbyt sucha możemy dodać więcej oleju. Świetnie smakuje z bagietką lub paluszkami grissini.

Krem cytrynowy

B_cytyryny.jpg

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego (klasyczny wywar: cebula, marchewka, pietruszka, seler, sól, pieprz)
  • 3-4 jajka
  • sok z 2 cytryn
  • skórka otarta z wyparzonej cytryny
  • grzanki czosnkowe (bagietka)
  • sól i biały pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ugotować wywar warzywny i przecedzić. Jajka wbić do miski i ubijać trzepaczką. W momencie jak się spienią wlewać powoli sok z cytryn. Cały czas ubijając wlewać łyżka po łyżce ok. pół litra gorącego bulionu w celu zahartowania. Zdjąć gorący bulion, wlać zaprawę jajeczno-cytrynową cały czas mocno mieszając. Doprawić solą i białym pieprzem do smaku

Przygotować grzanki: bagietkę pokroić w kromki, pocierać ząbkiem czosnku, opiekać a następnie pokroić w kostkę. Zupę posypać otartą skórką cytrynową z grzankami.

Gruszka zapiekana z serem pleśniowym i miodem

Ser_plesn.jpg

Składniki:

  • połówka gruszki na osobę (rodzaj gruszki jaki lubicie, nie może być zbyt miękka)
  • dowolny ser z niebieską pleśnią np. gorgonzola lub roquefort
  • miód lipowy
  • płatki migdałowe

Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Gruszki myjemy, przecinamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne. W miejsce gniazd wkładamy ser pleśniowy. Gruszki zapiekamy ok. 30 min. W trakcie pieczenia, po ok 20 min. polewamy gruszki miodem i posypujemy płatkami migdałowymi.

Sałatka z pieczonych buraków z serem fetą, rukolą i orzechami

Składniki:

  • 6 średnich buraków
  • garść orzechów włoskich lub ziaren słonecznika
  • 3-4 garście rukoli
  • ok. 150g fety
  • sos: 3-4 łyżki oleju tłoczonego na zimno, 2 łyżki musztardy, łyżka miodu, łyżka octu jabłkowego, sól, pieprz

Przygotowanie: Buraki pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Orzechy lub słonecznik prażymy na patelni. Buraki po ostudzeniu kroimy w grubą kostkę . Delikatnie mieszamy z rukolą. Na wierzch kładziemy kawałki sera i posypujemy prażonymi orzechami lub słonecznikiem. Mieszamy składniki sosu i przed podaniem polewamy sałatką.

Łosoś marynowany z żytnim chlebem

Składniki:

  • ok. 80-100 dkg surowego fileta łososia ze skórą (najlepiej najwyższej jakości np. Łosoś MOWI), bez ości
  • 2 buraki
  • 2 duże pęczki koperku
  • 3-4 łyżki ciemnego cukru
  • 2 łyżki gruboziarnistej soli
  • kieliszek dobrej wódki lub ginu
  • Sos: 3 łyżki musztardy, łyżka miodu, 4 łyżki posiekanego koperku, biały pieprz

Przygotowanie: Buraki ucieramy na grubej tarce. Mieszamy z posiekanym koperkiem, cukrem, solą, wódką lub ginem. Łososia układamy skórą do dołu na foli aluminiowej i obkładamy mieszanką. Przykrywamy folią i obciążamy deską . Zostawiamy na dobę w lodówce. Po dobie oczyszczamy z buraków i kroimy w cieniutkie plastry. Składniki sosu mieszamy. Łososia podajemy z żytnim chlebem i sosem.

Bawcie się dobrze

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji