Karnawał się właśnie rozpędził. Mimo pandemii warto sobie zrobić przyjemność w małym rodzinnym gronie. Dziś drugi z proponowanych zestawów na ten karnawałowy czas. To również proste przepisy na małe „przegryzki”, które wykonacie samodzielnie. Tak jak ostatnio przewiduję, że efekt zaskoczenia Waszych gości będzie gwarantowany. Przepisy można wykorzystać także poza karnawałem.
W tym zestawie proponuję (na 6-8 osób):
Składniki:
Przygotowanie: Wszystkie składniki blendujemy, ale nie do pełnej gładkości. Proponuję, żeby trochę „chrupała pod zębami”. Solimy do smaku. Jeśli pasta będzie zbyt sucha możemy dodać więcej oleju. Świetnie smakuje z bagietką lub paluszkami grissini.
Składniki:
Przygotowanie:
Ugotować wywar warzywny i przecedzić. Jajka wbić do miski i ubijać trzepaczką. W momencie jak się spienią wlewać powoli sok z cytryn. Cały czas ubijając wlewać łyżka po łyżce ok. pół litra gorącego bulionu w celu zahartowania. Zdjąć gorący bulion, wlać zaprawę jajeczno-cytrynową cały czas mocno mieszając. Doprawić solą i białym pieprzem do smaku
Przygotować grzanki: bagietkę pokroić w kromki, pocierać ząbkiem czosnku, opiekać a następnie pokroić w kostkę. Zupę posypać otartą skórką cytrynową z grzankami.
Składniki:
Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Gruszki myjemy, przecinamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne. W miejsce gniazd wkładamy ser pleśniowy. Gruszki zapiekamy ok. 30 min. W trakcie pieczenia, po ok 20 min. polewamy gruszki miodem i posypujemy płatkami migdałowymi.
Składniki:
Przygotowanie: Buraki pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Orzechy lub słonecznik prażymy na patelni. Buraki po ostudzeniu kroimy w grubą kostkę . Delikatnie mieszamy z rukolą. Na wierzch kładziemy kawałki sera i posypujemy prażonymi orzechami lub słonecznikiem. Mieszamy składniki sosu i przed podaniem polewamy sałatką.
Składniki:
Przygotowanie: Buraki ucieramy na grubej tarce. Mieszamy z posiekanym koperkiem, cukrem, solą, wódką lub ginem. Łososia układamy skórą do dołu na foli aluminiowej i obkładamy mieszanką. Przykrywamy folią i obciążamy deską . Zostawiamy na dobę w lodówce. Po dobie oczyszczamy z buraków i kroimy w cieniutkie plastry. Składniki sosu mieszamy. Łososia podajemy z żytnim chlebem i sosem.
Bawcie się dobrze