Łosoś grillowany z białymi szparagami

Jedzenie
28.06.2020
60:00

O walorach smakowych łososia nikomu opowiadać nie trzeba.

W dodatku jest niezwykle szybki i łatwy do przyrządzenia. Wystarczy oprószyć solą, skropić wodą, obsmażyć z dwóch stron i gotowe.

Ja jednak postanowiłem go zgrillować i dodać nieco więcej przypraw, aby jeszcze bardzie wzbogacić jego smak. Dodatkowo dorzuciłem do niego porcję warzyw. A co będzie się sam tak w tej folii dusił?

Grillowany_losos_2.original.jpg

Składniki:

  • 1kg filetów z łososia
  • 5 pomidorów koktajlowych
  • 4 szparagi
  • Gałązki świeżego rozmarynu
  • Kwiaty czosnku ozdobnego

Składniki - marynata:

  • ½ szklanki oliwy
  • ½ szklanki soku z cytryny
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki soli
  • Szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Składniki na marynatę dokładnie wymieszać i natrzeć nią kawałki łososia. Odstawić na 60 minut do lodówki w szczelnie zamkniętym pojemniku. Może być krócej, ale pamiętajcie, że im dłużej marynujemy, tym lepiej przechodzi ono smakiem przypraw i tym bardziej wyrazisty jest smak. Następnie kawałki łososia przełożyć na folię aluminiową, dołożyć pomidorki i szparagi, a na wierzch gałązki świeżego rozmarynu. Szczelnie zawinąć i grillować po 5-7 minut z każdej strony. Podawać ozdobione kwiatami czosnku.

Smacznego!

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji