Kwiaty na talerzu

Kuchnia
kuchnia
14.07.2021
03:36

Dlaczego nie?

Kiedy po nowalijkowej wiośnie nadchodzi lato mamy to co lubimy najbardziej! Stragany pełne warzyw – mieszanina barw, zapachów i smaków jakie można sobie tylko wyobrazić. Ta ogromna różnorodność budzi w nas od raz chęć do gotowania i eksperymentowania w kuchni.

Idziemy na przykład w sobotę rano na swój ulubiony lokalny targ warzywny – w moim przypadku jest to ekologiczny Targ Pietruszkowy w krakowskiej dzielnicy Podgórzu. Staję w długiej kolejce do stoiska Darii z Gospodarstwa Jedynie. Rozglądam się bacznie po skrzynkach z całym przywiezionym dobrem warzywnym i zaczynam gotować w głowie. Problem tylko z tym, że na tym warzywnym straganie jest ogrom fantastycznych warzyw zebranych przez Darię poprzedniego dnia wieczorem i świtem zaraz przed przyjazdem na targ. Trudny to wybór – młoda kapusta i kalarepka, fasolnik, fasolka szparagowa, sałaty w niezliczonych wersjach, brokuły, no i kwiaty….

Targ pełen warzyw fot. Promotor Kulinarny.jpg

Jak to? Kwiaty do jedzenia? Zapytacie. Jak najbardziej – odpowiadam.

Dziś na talerz, w drodze przez patelnię, trafią jadalne kwiaty cukinii. Zapewne znacie i jadacie cukinię – w jej licznych kulinarnych odsłonach. Można ją jeść na surowo, dusić, zapiekać czy smażyć. Lubię młodziutką i chrupiącą – tak po prostu pokrojoną w plasterki z winegretem, zmiksowaną jako zupa krem z łyżką jogurtu, w gulaszu warzywnym ze świeżą papryką i pomidorami, czy wreszcie zapiekaną w tarcie.

Czy znacie kwiaty cukinii?

Ten bardzo popularny składnik dań we włoskiej kuchni może uatrakcyjnić wasze letnie menu. Na początku krótkie wprowadzenie. Cukinia należy do warzyw dyniowatych i jest rośliną jednopienną. W praktyce oznacza to, że mamy jednocześnie na jednej roślinie kwiaty żeńskie i męskie. Kwiaty cukinii, jak już wspomnieliśmy, są jak najbardziej jadalne. Z tych żeńskich powstają cukinie w formie warzywa, które znamy, zaś męskie po spełnieniu swojej roli (czyli po przekazaniu pyłku) mogą znaleźć również swoje zastosowanie kulinarne. Kwiaty są bardzo delikatne, więc nie należy ich długo przechowywać.

Źeńskie kwiaty cukinii fot. Promotor Kulinarny.jpg

Żeńskie kwiaty cukinii

Najlepsze są od razu po przyniesieniu z targu lub po zerwaniu z ogrodu. Po oczyszczeniu z pyłku i bardzo delikatnym opłukaniu (ja w zasadzie bardzo często nawet nie myję kwiatów) i osuszeniu są gotowe do użycia. Kwiaty cukinii są dostępne od czerwca do jesieni.

Męskie kwiaty cukinii fot. Promotor Kulinarny.jpg

Męskie kwiaty cukinii

Kwiaty cukinii – proste przepisy do wykonania w 15 minut

Letnia sałatka z kwiatami cukinii

Potrzebujemy:

  • 4-6 kwiatów żeńskich cukinii (to te które są razem z malutkimi cukiniami - w zasadzie z zawiązkami cukinii),
  • 2-3 duże dojrzałe pomidory,
  • sos winegret – naturalny ocet winny i olej rzepakowy (klasyczne proporcje to 3:1, czyli trzy części oliwy na jedną część octu winnego),
  • możecie dowolnie zmieniać skład sałatki i dodawać np. świeże liście szpinaku czy miks sałat – ważne, żeby dodawane składniki „nie zagłuszały” kwiatów,
  • dobrym pomysłem jest również dodanie do sałatki sera mozzarella czy nawet miękkiego sera feta.

Przygotowanie

Kroimy w grube plastry pomidory i małe cukinie, rwiemy na mniejsze kawałki kwiaty cukinii, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy winegret. Delikatnie mieszamy. Podajemy od razu z grzankami z żytniego chleba

Smażone kwiaty cukinii z lekkim serkiem

Potrzebujemy

  • ok. 15 kwiatów cukinii (męskich)
  • oryginalny włoski serek ricotta (ok 180- 200 g) lub w przypadku braku – jakiś inny kremowy serek lub serek mascarpone
  • świeże zioła – np. bazylia
  • masło sklarowane do smażenia
  • sos zrobiony z 2 łyżek miodu i łyżeczki łagodnej musztardy

Przygotowanie

Przygotowujemy kwiaty jak wyżej, nadziewamy serkiem z ziołami, na patelni rozgrzewamy masło – bardzo delikatnie obsmażamy z każdej strony. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Od razu ciepłe kwiaty wykładamy na talerze i polewamy sosem miodowo-musztardowym.

Omlet z kwiatami cukinii

Potrzebujemy

  • ok. 3 żeńskie kwiaty cukinii na osobę (czyli kwiat z malutkimi cukiniami),
  • młoda cebula,
  • masło klarowane,
  • 5-6 jaj „zerówek” (kupujcie proszę jajka od kur z wolnego wybiegu lub bio),
  • 2-3 łyżki mleka,
  • 2-3 małe młode ziemniaki ugotowane (opcjonalnie),
  • twardy ser do ścierania – może oryginalny parmezan, polski bursztyn lub polski ser farmerski np. ser górski z Serowarni Wańczykówka,
  • sól, pieprz.
Omlet z kwiatami cukinii 3 fot.Promotor Kulinarny.jpg

Omlet z kwiatami cukinii

Przygotowanie

Oddzielamy kwiaty cukinii od małych cukinii. Cebule kroimy drobno w kostkę lub półplasterki i smażymy na maśle. Te malutkie cukinie kroimy wzdłuż i dorzucamy do cebulki na patelnię, czekamy aż się wszystko lekko przyrumieni. Równolegle ze smażeniem ubijamy jajka z mlekiem i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dorzucamy ziemniaki i delikatnie kwiaty (możemy je wrzucić również za chwilę po wlaniu jajek).

Wlewamy jajka na patelni do cebulki i cukinii, smażymy powolutku na małym ogniu i przykrywamy pokrywką, tak żeby jajka ładnie się ścięły a spód nie przypalił.

Omlet z kwiatami cukinii 4 fot. Promotor Kulinarny.jpg

Jak omlet będzie gotowy (niezbyt mocno ścięty z góry) przed podaniem posypujemy tartym serem i podajemy!

Do dzieła! Niech żyją kwiaty na talerzu.

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji