Kruche ciasto

Kuchnia
kuchnia ciasto kruche rabarbar
09.05.2022
120:00

Z rabarbarem

Idealne połączenie. Maślane i słodkawe ciasto z kwaskowatym rabarbarem.

1652090579117.jpg

Ciasto:

  • 150 g zimnego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto i wstawiamy na ok. pół godziny do lodówki, aby się schłodziło.

Nadzienie:

  • ok. 7- 8 średniej wielkości lasek rabarbaru
  • 150 g dżemu truskawkowego (ok. pół słoika)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki, dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz dżem – mieszamy wszystko w misce.

Kruszonka:

  • 50 g zimnego masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 30 g cukru
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Do miski wsypujemy mąkę, cukier oraz zimne masło, dodajemy aromat. Wszystkie składniki mieszamy i rozcieramy palcami aż zaczną powstaną małe grudki.

Na blachę wykładamy zimne ciasto, nakłuwamy widelcem – podpiekamy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie nakładamy nadzienie i posypujemy kruszonką – pieczemy wszystko razem jeszcze 45 minut.

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji