Kawa z kardamonem

Kuchnia
kuchnia
13.05.2022
01:40

Królowa przypraw

Zapraszamy na niezwykłą kawę. Czy piliście kiedyś kawę z kardamonem? Być może zapytacie a co to jest kardamon i dlaczego akurat z kawą…

coffee-g6aa13ed47_1920.jpg

W dzisiejszym artykule o jednej z najbardziej cenionych przypraw świata, czyli właśnie o kardamonie. To przyprawa znana od wieków - jedna z najstarszych na świecie – jest często nazywana Królową Przypraw. Słynie ze swojego korzennego aromatu oraz słodkiego i lekko pikantnego smaku jednocześnie. Nie tylko była i jest znana ze swoich smakowych walorów, ale również innych właściwości. Jest wykorzystywana m.in. jako przyprawa lecznicza na dolegliwości żołądkowe, jako składnik perfum. Ale jest przede wszystkim wykorzystywana w kuchni.

cardamom-g16af9f2a7_1920.jpg

Ta jedna z najdroższych i pożądanych przypraw na świecie (poza szafranem i wanilią) jest uprawiana na dużą skalę m.in. w Wietnamie, Gwatemali, Chinach i Tanzanii, Indonezji, Sumatrze czy Cejlonie. Choć najbardziej cenione owoce kardamonu nazywanego kardamonem malabarskim pochodzą z Indii. Indie są zresztą uważane za ojczyznę kardamonu. Stamtąd ta przyprawa trafiła do Europy na nasze stoły. Kardamon należy do rodziny imbirowatych stąd jej wyrazisty smak i aromat i jest rośliną wieloletnią owocująca przez ok. 15 lat. Strączki z nasionami są zbierane ręcznie

Kawa z kardamonem jest bardzo popularna w krajach Dalekiego i Bliskiego Wschodu i Afryce (nazywana w wielu miejscach kawą Beduinów). Co jest takiego niezwykłego w takiej aromatyzowanej kardamonem kawie?

Kardamon użyty w kawie:

  • ma właściwości rozgrzewające
  • łagodzi kaszel
  • podnosi odporność
  • jest źródłem witamin C i A
  • jest bogaty w żelazo, magnez, fosfor czy potas
  • wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn
  • bardzo dobrze wpływa na układ pokarmowy m.in. rozkurczowo na żołądek
  • ma właściwości przeciwnowotworowe

Kawa, którą tak bardzo chętnie pijemy posiada, dzięki kofeinie, właściwości pobudzające, zmniejszające zmęczenie i poprawiające uwagę. Kofeina przyczynia się według badań naukowych również do opóźnienia wystąpienia choroby Alzheimera i Parkinsona.

3dbe3_1920.jpg

Jak przygotować najlepiej kawę z kardamonem?

Do jej przygotowania potrzebujemy najlepiej tygielek do zaparzania kawy (możliwe jest również zrobienie tej kawy z wykorzystaniem aeropressu lub zwykłego ekspresu do kawy)

Składniki

  • ulubiona mielona kawa (ok. 3 łyżki)
  • 1 ziarno kardamonu utłuczone w moździerzu
  • cukier zwykły lub najlepiej trzcinowy do smaku
  • ok. 200 ml wody

Przygotowanie

Kawę mieszamy z cukrem i zagotowujemy w tygielku, pod koniec gotowania dodajemy kardamon.

Zdejmujemy z ognia, mieszamy i czekamy aż kawa zaparzona kawa opadnie. W przypadku robienia kawy w ekspresie lub aeropresie kardamon dodajemy zaraz po zaparzeniu, słodzimy i pijemy gorącą

W wersji deserowej możemy ją podać z bitą śmietaną

Dobrze przyrządzona kawa z kardamonem będzie mocno aromatyczna, korzenna, gęsta, słodka i pikantna.

Teraz tylko pozostaje nam się delektować!

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji