Karpatka

Kuchnia
kuchnia
25.11.2021
65:00

Ciasto parzone z budyniowym kremem.

Karpatka kojarzy mi się z moją babcią, bardzo często robiła ją na spotkania rodzinne. Gdy babci zabrakło, postanowiłam zrobić ją sama. Zawsze myślałam, że to trudne w wykonaniu ciasto, nic bardziej mylnego!

1637248560216.jpg

Składniki

Ciasto:

  • 1/2 kostki margaryny
  • szklanka wody
  • szklanka mąki
  • 5 jajek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 1/2 litra mleka (3,2 proc.)
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • cukier wanilinowy

Ciasto - wykonanie:

Na małym ogniu roztapiamy margarynę, dolewamy wodę i podkręcamy palnik do czasu, gdy zacznie się lekko gotować. Wsypujemy szybko mąkę i energicznie mieszamy, aż powstanie gładka, gęsta masa. Pozostawiamy do wystudzenia.

Następnie dodajemy po jednym jajku oraz proszek do pieczenia i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy na dwie równe części i rozprowadzamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia (ciasto jest gęste i ciągnące, warstwa ciasta ma być cienka). Pieczemy dwa blaty w temperaturze 180 stopnie przez ok. 40 minut.

Krem:

Przygotowujemy domowy budyń: miksujemy żółtka z cukrem wanilinowym (jak ktoś ma to oczywiście polecam naturalny cukier waniliowy), dolewamy pół szklanki mleka a resztę mleka gotujemy. Do gotującego mleka wlewamy żółtka wymieszane z mlekiem i mieszamy do uzyskania budyniu (trzeba cały czas szybko mieszać, aby budyń nie przypalił się). Tak przyrządzony budyń pozostawiamy do wystudzenia.

Gdy budyń ostygnie ucieramy masło i margarynę na puch, dodajemy cukier puder oraz po łyżce zimnego budyniu dalej ucierając. Gotowym kremem przekładamy blaty ciasta, delikatnie dociskamy górny blat.

Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki, podajemy posypane cukrem pudrem.

Smacznego🙂

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji