Ciasto:
Krem:
Ciasto - wykonanie:
Na małym ogniu roztapiamy margarynę, dolewamy wodę i podkręcamy palnik do czasu, gdy zacznie się lekko gotować. Wsypujemy szybko mąkę i energicznie mieszamy, aż powstanie gładka, gęsta masa. Pozostawiamy do wystudzenia.
Następnie dodajemy po jednym jajku oraz proszek do pieczenia i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy na dwie równe części i rozprowadzamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia (ciasto jest gęste i ciągnące, warstwa ciasta ma być cienka). Pieczemy dwa blaty w temperaturze 180 stopnie przez ok. 40 minut.
Krem:
Przygotowujemy domowy budyń: miksujemy żółtka z cukrem wanilinowym (jak ktoś ma to oczywiście polecam naturalny cukier waniliowy), dolewamy pół szklanki mleka a resztę mleka gotujemy. Do gotującego mleka wlewamy żółtka wymieszane z mlekiem i mieszamy do uzyskania budyniu (trzeba cały czas szybko mieszać, aby budyń nie przypalił się). Tak przyrządzony budyń pozostawiamy do wystudzenia.
Gdy budyń ostygnie ucieramy masło i margarynę na puch, dodajemy cukier puder oraz po łyżce zimnego budyniu dalej ucierając. Gotowym kremem przekładamy blaty ciasta, delikatnie dociskamy górny blat.