Nie tak znowu dawno, karnawał świętowany był hucznie, a na stołach pojawiały się rozmaite przekąski i dania, które tylko wzmagały apetyt. Dziś w dobie pandemii, możemy tylko wspominać dawne bale, ale przecież kulinarnych uniesień nikt nie może nam zabronić. Oto skromny zestaw, który zadowoli zarówno domowników, jak i najbliższych przyjaciół, którzy wpadną na karnawałowy wieczór.
Ten zestaw prostych przepisów na przekąski i małe „przegryzki” wykonacie samodzielnie. Ich przygotowanie nie jest pracochłonne i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Efekt za to gwarantowany!
Proponuję następujący (na 6-8 osób)
Składniki:
Przygotowanie: Migdały wrzucamy na blachę natłuszczone oliwą do rozgrzanego piekarnika (ok 180 stopni) i pieczemy ok 20 min. W trakcie pieczenia kilka razu mieszamy, tak żeby się opiekły równo na lekki kolor brązowy. Wyjmujemy, odsączamy na ręczniku i jeszcze ciepłe posypujemy solą i papryką.
Składniki:
Przygotowanie: Obraną kiełbasę kroimy w krążki lub grubą kostkę. Kromki chleba kroimy również w kostkę. Ząbki czosnku kroimy w plasterki. Smażymy po kolei na rozgrzanej oliwie – chleb aż lekko się zarumieni, potem kiełbasę i dorzucamy czosnek (dopiero teraz tak żeby się nie przypalił, bo będzie gorzki). Tak jak w przypadku migdałów odsączamy chleb z kiełbasą papierowym ręczniku, możemy dodatkowo posypać wędzoną papryką. Najlepiej smakuje na ciepło.
Składniki:
Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Układamy na blasze papryki i mocno opiekamy – w trakcie opiekania przekręcamy tak żeby papryki mocno się spiekły z każdej strony (do „spalenia skórki na czarno”) - możemy użyć funkcji grill w piekarniku. Wyjmujemy i wkładamy do foliowego woreczka i zamykamy aż do ostygnięcia. Ten prosty zabieg zdecydowanie ułatwi obieranie ze skórki. Czyścimy nasze upieczone papryki z ogonka i pestek i skóry. Rozdzielamy na podłużne, duże cząstki. Układamy kolejno w pojemniku, przekładając kolejno suszonymi pomidorami (odsączone), stopniowo dodając pokrojony czosnek. Solimy i skrapiamy sowicie olejem z pierwszego tłoczenia. Zostawiamy na kilka godzin w lodówce „do przegryzienia się smaków”. Wyjmujemy z lodówki na kilkanaście minut przed podaniem.
Składniki:
Przygotowanie: Sardynki lekko odsączamy, przekładamy do miski i rozdrabniamy. Cebulę kroimy w drobniutką kostkę, dodajemy do sardynek. Dodajemy majonez, musztardę, olej i paprykę i pokrojoną drobno natkę pietruszkę. Mieszamy dokładnie do konsystencji pasty. Solimy i pieprzymy do smaku.
Składniki:
Przygotowanie: Bakłażany pieczemy w analogiczny sposób jak papryki – aż skórka będzie czarna. Wyjmujemy i studzimy. Kroimy na pół i wyjmujemy łyżką upieczony miąższ. Przekładamy do miski, dodajemy tahinę i skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy. Prażymy ziarna sezamu na patelni i posypujemy gotową pastę.
Składniki:
Przygotowanie: Na początku należy oczyścić wątróbki z błon. Potem rozgrzejcie masło na patelni, dodajcie wątróbki, smażcie na mocno rozgrzanym ogniu, po chwili dodajcie pokrojoną grubą cebulę i czosnek. Po około 10 minutach wątróbki powinny być gotowe- nie powinny być za bardzo przesmażone.
Dodajcie alkohol, sól, pieprz, odrobinę tymianku – wszystko razem zblendujcie na gładką pastę i gotowe.
Do wszystkich przekąsek z naszego zestawu proponuję podawać świeżą, chrupiącą bagietkę pszenną lub pszenno-żytnią.
Bawcie się dobrze!