Karnawałowa domówka

Kuchnia
przekąski
17.01.2022
02:00

Małe co nieco

W tym roku karnawał potrwa do 20 marca. Czas dobrej zabawy i świętowania. Karnawał w kuchni zawsze oznaczał dania mięsne, słodycze, wszystko co to sprawia przyjemność naszemu podniebieniu.

pexels-askar-abayev-5638748.jpg

Nie tak znowu dawno, karnawał świętowany był hucznie, a na stołach pojawiały się rozmaite przekąski i dania, które tylko wzmagały apetyt. Dziś w dobie pandemii, możemy tylko wspominać dawne bale, ale przecież kulinarnych uniesień nikt nie może nam zabronić. Oto skromny zestaw, który zadowoli zarówno domowników, jak i najbliższych przyjaciół, którzy wpadną na karnawałowy wieczór.

Ten zestaw prostych przepisów na przekąski i małe „przegryzki” wykonacie samodzielnie. Ich przygotowanie nie jest pracochłonne i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Efekt za to gwarantowany!

Proponuję następujący (na 6-8 osób)

  1. Migdały prażone z papryką
  2. Smażony chleb z ostrą kiełbasą
  3. Papryka opiekana
  4. Pasta sardynkowa
  5. Pasta z bakłażanów
  6. Pate z wątróbek drobiowych

Migdały prażone

Składniki:

  • Migdały bez skórki 200-300 g (możecie kupić gotowe zblanszowane lub sparzyć te ze skórką, poczekać kilka minut i obrać)
  • Oliwa z oliwek
  • Sól gruboziarnista i dobra papryka węgierska (ja preferuję wersję papryki wędzonej)

Przygotowanie: Migdały wrzucamy na blachę natłuszczone oliwą do rozgrzanego piekarnika (ok 180 stopni) i pieczemy ok 20 min. W trakcie pieczenia kilka razu mieszamy, tak żeby się opiekły równo na lekki kolor brązowy. Wyjmujemy, odsączamy na ręczniku i jeszcze ciepłe posypujemy solą i papryką.

Kostki smażonego chleba z kiełbasą na ostro

chorizo.jpg

Składniki:

  • kilka kromek czerstwego chleba (chleb najlepiej z dobrej rzemieślniczej piekarni - może być to chleb pszenny, pszenno-żytni lub żytni na zakwasie)
  • około 250 g ostrej kiełbasy – typu hiszpańskie chorizo lub węgierskie salami (obranej) – stopień „ostrości” według waszych indywidualnych upodobań
  • oliwa z oliwek lub dobry olej słonecznikowy do smażenia
  • kilka ząbków czosnku

Przygotowanie: Obraną kiełbasę kroimy w krążki lub grubą kostkę. Kromki chleba kroimy również w kostkę. Ząbki czosnku kroimy w plasterki. Smażymy po kolei na rozgrzanej oliwie – chleb aż lekko się zarumieni, potem kiełbasę i dorzucamy czosnek (dopiero teraz tak żeby się nie przypalił, bo będzie gorzki). Tak jak w przypadku migdałów odsączamy chleb z kiełbasą papierowym ręczniku, możemy dodatkowo posypać wędzoną papryką. Najlepiej smakuje na ciepło.

Papryka opiekana

papryka do pieczenia .jpg

Składniki:

  • dowolna ilość czerwonej papryki (proponuję w takim zestawie upiec 6-8 dużych papryk – tych z kategorii „grubych”0
  • olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
  • słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
  • sól, pieprz
  • kilka ząbków czosnku
  • naturalny ocet jabłkowy (domowy preferowany)

Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Układamy na blasze papryki i mocno opiekamy – w trakcie opiekania przekręcamy tak żeby papryki mocno się spiekły z każdej strony (do „spalenia skórki na czarno”) - możemy użyć funkcji grill w piekarniku. Wyjmujemy i wkładamy do foliowego woreczka i zamykamy aż do ostygnięcia. Ten prosty zabieg zdecydowanie ułatwi obieranie ze skórki. Czyścimy nasze upieczone papryki z ogonka i pestek i skóry. Rozdzielamy na podłużne, duże cząstki. Układamy kolejno w pojemniku, przekładając kolejno suszonymi pomidorami (odsączone), stopniowo dodając pokrojony czosnek. Solimy i skrapiamy sowicie olejem z pierwszego tłoczenia. Zostawiamy na kilka godzin w lodówce „do przegryzienia się smaków”. Wyjmujemy z lodówki na kilkanaście minut przed podaniem.

Pasta sardynkowa

Składniki:

  • 2 puszki sardynek (ok 120 g)
  • kilka łyżek majonezu
  • 2-3 łyżki stołowe musztardy
  • spory pęczek zielonej pietruszki
  • 1 czerwona cebula
  • grubo tłuczony pieprz
  • szczypta papryki słodkiej i wędzonej
  • 1-2 łyżki oleju z pierwszego tłoczenia

Przygotowanie: Sardynki lekko odsączamy, przekładamy do miski i rozdrabniamy. Cebulę kroimy w drobniutką kostkę, dodajemy do sardynek. Dodajemy majonez, musztardę, olej i paprykę i pokrojoną drobno natkę pietruszkę. Mieszamy dokładnie do konsystencji pasty. Solimy i pieprzymy do smaku.

Pasta z bakłażanów

baklazany.jpg

Składniki:

  • 4 duże jędrne bakłażany
  • 2-3 łyżki stołowe pasty z tahiny
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • sól do smaku
  • ziarna sezamu

Przygotowanie: Bakłażany pieczemy w analogiczny sposób jak papryki – aż skórka będzie czarna. Wyjmujemy i studzimy. Kroimy na pół i wyjmujemy łyżką upieczony miąższ. Przekładamy do miski, dodajemy tahinę i skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy. Prażymy ziarna sezamu na patelni i posypujemy gotową pastę.

Pâté z wątróbek drobiowych

Składniki:

  • 40-50 g wątróbki drobiowej
  • 4-5 łyżek masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • 80-100 ml dobrego alkoholu – sherry, whisky, wódki gorzkiej żołądkowej
  • pieprz, sól do o smaku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonego tymianku

Przygotowanie: Na początku należy oczyścić wątróbki z błon. Potem rozgrzejcie masło na patelni, dodajcie wątróbki, smażcie na mocno rozgrzanym ogniu, po chwili dodajcie pokrojoną grubą cebulę i czosnek. Po około 10 minutach wątróbki powinny być gotowe- nie powinny być za bardzo przesmażone.

Dodajcie alkohol, sól, pieprz, odrobinę tymianku – wszystko razem zblendujcie na gładką pastę i gotowe.

Do wszystkich przekąsek z naszego zestawu proponuję podawać świeżą, chrupiącą bagietkę pszenną lub pszenno-żytnią.

Bawcie się dobrze!

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji