Wiosenna kanapka z jajkiem i awokado

Jedzenie
jajko
10.04.2020
15:00

Wiosna nastraja nas do zmian jadłospisu.

Takim wiosennym akcentem na talerzu może być kanapka z awokado i jajkiem.

Kanapka.original.original.jpg

Składniki:

  • pół awokado (dojrzałe)
  • Jajko ugotowane na twardo
  • Łyżka majonezu
  • Plaster sera żółtego
  • Plastry papryki/ogórka/pomidora (wedle uznania)
  • Sałata, np. lodowa
  • 1 ząbek czosnku zmiażdżony przez prasę
  • pół cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka, najlepiej własnoręcznej roboty

Przygotowanie:

Ugotuj jajko na twardo i pokrój w plasterki. Awokado przekrój, połówkę wydrąż do miseczki, rozgnieć widelcem. Dodaj ząbek czosnku, sól i cytrynę i dokładnie wymieszaj. Posmaruj przekrojoną bułkę kremem z awokado, połóż jajko, na to sałatę i paprykę, a na wierzch plaster sera żółtego. Całość przykryj drugą połową bułki.

Smacznego!

Porady:

  • Skąd wiem, że awokado jest dojrzałe? To proste. Wciśnij drewniany ogonek na czubku owocu. Jeśli nie czujesz oporu i swobodnie możesz go wepchnąć w głąb, oznacza to, że owoc jest gotowy do jedzenia.
  • W awokado po przekrojeniu zostaw pestkę w połówce, która nie4 będzie Ci potrzebna do tego przepisu. Dzięki temu, przechowując w lodówce, dłużej będzie świeże.
  • Skorupki po jajku zmiażdż w moździerzu i wsyp do doniczek, w których trzymasz rośliny. To fantastyczny nawóz. Rośliny będą Ci wdzięczne.
  • Skórkę z cytryny pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Zalej szklanką wody i szklanką cukru. Po około godzinie będziesz mieć wspaniałą kandyzowaną cytrynę, idealną do ciast.
Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji