Kuchnia
kuchnia przepis ciasto muffiny
24.03.2022
01:51
Idealne na spotkanie w gronie przyjaciół. Doskonałe do kawy i herbaty. Proste w przygotowaniu, a do tego przepyszne.

Suche składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki mokre:
- 2 jajka
- 100 ml oleju
- 200 ml jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
- Truskawki – około 250 g (mogą być mrożone, oczywiście można też zastąpić innymi owocami)
Przygotowanie:
- Truskawki umyć i obrać z szypułek, następnie pokroić na małe kawałki. Jeśli używamy mrożonych truskawek – rozmrażamy je, zamrożone mogą spowodować zakalec.
- W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre. Następnie wsypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitego ciasta.
- Ciasto rozkładamy równomiernie do papilotek umieszczonych w foremkach do muffinek (z podanej porcji wychodzi ich około 12). Następnie do każdej muffinki wkładamy po kilka kawałków truskawek.
- Foremki z muffinkami najlepiej umieścić na osobnej dużej blasze, którą wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut.
Smacznego!