Jogurtowe muffinki z truskawkami

Kuchnia
kuchnia przepis ciasto muffiny
24.03.2022
01:51

Proste i szybkie

Idealne na spotkanie w gronie przyjaciół. Doskonałe do kawy i herbaty. Proste w przygotowaniu, a do tego przepyszne.

1647268937028.jpg

Suche składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki mokre:

  • 2 jajka
  • 100 ml oleju
  • 200 ml jogurtu naturalnego

Dodatkowo:

  • Truskawki – około 250 g (mogą być mrożone, oczywiście można też zastąpić innymi owocami)

Przygotowanie:

  1. Truskawki umyć i obrać z szypułek, następnie pokroić na małe kawałki. Jeśli używamy mrożonych truskawek – rozmrażamy je, zamrożone mogą spowodować zakalec.
  2. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre. Następnie wsypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitego ciasta.
  3. Ciasto rozkładamy równomiernie do papilotek umieszczonych w foremkach do muffinek (z podanej porcji wychodzi ich około 12). Następnie do każdej muffinki wkładamy po kilka kawałków truskawek.
  4. Foremki z muffinkami najlepiej umieścić na osobnej dużej blasze, którą wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut.

Smacznego!

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji