Majówka, to po tegorocznych świętach wielkanocnych, kolejna okazja do smakowania wiosny na łonie natury. Mimo wciąż niesprzyjającej pogody, warto odetchnąć świeżym powietrzem, pospacerować po lesie, pojeździć rowerem po ścieżkach rowerowych i warto coś dobrego zjeść.

Smakowanie majówki
Wszyscy mamy już dosyć zimowego jedzenia, a to wiosenne pojawia się powolutku. Tak naprawdę w tej chwili mamy przednówek. Kiedyś był to okres dojadania resztek po zimowych zapasach, współcześnie przednówek istnieje tylko dla tych, którzy jedzą sezonowo. Sezon wiosenny dopiero się zaczyna, trzeba więc trochę kreatywności, by ożywić dotychczasowe posiłki, uczynić z nich lekkie propozycje na cieplejsze dni. Takim pomysłem są pasty, sałatki i desery z wiosennym twistem. Oto kilka sprawdzonych propozycji, w których można wykorzystać pierwsze, pojawiające się wiosenne nowalijki. To także dobry pomysł na dania piknikowe. Proste do zrobienia i smaczne. Polecam.

Bagietki pszenne, razowe, czosnkowe (takie jak lubicie) z pastami. Poniżej dwie propozycje:
Pasta marchewkowa z prażonymi pestkami i kiełkami
Składniki
- 500 g marchewki obranej i pokrojonej na grube kawałki
- 1 średni batat (słodki ziemniak)
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 1 łyżka pasty sezamowej - tahiny
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- spora szczypta wędzonej papryki w proszku i kminu rzymskiego
- 2-3 łyżki oleju słonecznikowego do pieczenia marchewki
- sól do smaku
- duża garść łuskanych pestek dyni i słonecznika
- kiełki rzeżuchy lub rzodkiewki
Przygotowanie
- marchewkę wrzucamy do miski, skrapiamy olejem do pieczenia i obtaczamy
- pieczemy do miękkości w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (marchewki możemy lekko przypiec, żeby się skarmelizowały)
- upieczone marchewki i wszystkie pozostałe składniki wraz z przyprawami miksujemy blenderem (nie musimy robić tego super idealnie – fajnie jak konsystencja pozostanie grudkowata)
- jeśli pasta jest zbyt gęsta dodajemy troszkę wody tak żeby uzyskać konsystencję pasty, która się będzie dobrze smarować
- pestki dyni i słonecznika prażymy lekko na suchej patelni
- bagietkę kroimy na 10 cm kawałki i przecinamy przez pół, smarujemy pastą i posypujemy prażonymi pestkami i kiełkami
Pasta jajeczna z piklowaną czerwoną cebulą

Składniki
- 5 jajek ugotowanych na twardo (polecam najlepiej jajka „zerówki”)
- 2-3 łyżki ulubionego majonezu (np. wegańskiego)
- 80 g suszonych „mięsistych” moreli
- pół łyżeczki curry
- szczypta kminu rzymskiego, można dodać również szczyptę soli swanskiej (popularna gruzińska mieszanka przypraw)
- 3 łyżki ulubionego majonezu
- sól i biały pieprz do smaku
- piklowana czerwona cebula (przepis poniżej)
Przygotowanie
- ugotowane jajka ścieramy na tarce na grubych oczkach lub drobno siekamy
- morele siekamy również drobno
- wszystkie składniki dokładnie mieszamy z majonezem i doprawiamy solą i pieprzem do smaku
- bagietkę kroimy na 10 cm kawałki i przecinamy przez pół, smarujemy pastą, na wierzch dodajemy piklowaną czerwoną cebulę (przepis poniżej)
Piklowana czerwona cebula

Składniki
- 1-2 średnie czerwone cebule
- zalewa: 250 ml octu jabłkowego, 100 ml wody, 1,5 łyżeczki brązowego cukru, kilka ziaren gorczycy i pieprzu
Przygotowanie
- cebule obieramy i kroimy na cienkie plasterki
- wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i zagotowujemy
- zalewamy krążki cebuli w słoiku i zostawiamy na kilka godzin, a najlepiej na noc jak przestygnie w lodówce
Sałatka z rzodkiewką i młodym szpinakiem
Składniki
- 2 spore garście młodego szpinaku
- 2 garście rukoli
- garść sałaty roszponki
- 2 pęczki rzodkiewki
- 1 czerwona cebula czerwona
- 200 g pikantnej kiełbasy (np. salami, chorizo) – można pominąć jeśli ktoś jest wege
- 20 g orzechów włoskich lub płatków migdałowych do posypania
- kiełki rzodkiewki na dekorację
- grzanki z czerstwego żytniego chleba
- sos orzechowy (przepis poniżej)
Przygotowanie
- wszystkie składniki dobrze myjemy i osuszamy
- cebule kroimy w piórka a rzodkiewkę w plasterki
- kiełbasę lekko grillujemy na patelni
- robimy grzanki: czerstwy żytni chleb kroimy w grubą kostkę i grillujemy na patelni z odrobiną oleju
- w misce delikatnie mieszamy szpinak, rukolę, roszponkę, rzodkiewkę i cebulę, dodajemy orzechy, kiełki i grzanki – całość przekładamy do pudełka
- przygotowujemy sos orzechowy i przelewamy do małego słoiczka
- w plenerze bezpośrednio całość w pudełku polewamy sosem orzechowym, delikatnie mieszamy i podajemy.
Sos orzechowy
Składniki
- 100 g orzechów włoskich
- łyżka musztardy
- 100 ml oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki stołowe octu balsamicznego
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki wody przegotowanej
- sól, pieprz
Przygotowanie
- wszystkie składnik z wyjątkiem oleju umieszczamy w wysokim naczyniu i blendujemy na gładko.
- następnie wlewamy powoli olej wciąż blendując
- jeśli sos będzie zbyt gęsty dolewamy trochę wody odrobinę wody
Deser jogurtowy (na 4 osoby)
Składniki
- 4 kubki jogurtu naturalnego
- 300-300 g mrożonych truskawek lub malin
- 1-2 banany
- 4 łyżki płatków migdałowych
- 3 łyżki miodu lipowego
- 3-4 łyżki płatków owsianych
Jak robimy:
- rozmrażamy truskawki i maliny i miksujemy je z miodem
- banana ugniatamy widelcem do momentu aż powstanie rodzaj musu bananowego
- prażymy lekko płatki owsiane i migdałowe na patelni
- układamy warstwami w 4 słoiczkach: jogurt, płatki owsiane, owoce, jogurt, banan, jogurt i na wierzch
- przed wyjazdem na majówkę przechowujemy w lodówce, potem warto zapakować cały deser do przenośnej lodówki przenośnej
Smakujcie majówkę!