Składniki:
Jeżeli używasz świeżych jabłek, to umyj je, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, albo można pokroić na nie duże plasterki. Jeżeli używasz jabłek ze słoika, to odsącz je z zalewy i dobrze odciśnij, aby nie były wodniste. Następnie wymieszaj jabłka z cukrem, sokiem z cytryny oraz łyżeczką cynamonu, odstaw na 15 minut i rozpuść masło w rondelku. Kiedy masło przestygnie, rozłóż pierwszą warstwę ciasta filo i posmaruj ją delikatnie rozpuszczonym masłem, najlepiej za pomocą pędzelka. Jeśli wolisz możesz smarować mlekiem połączonym z oliwą.
Połóż kolejny płat filo, posmaruj masłem lub miksturą i powtarzaj to z kolejnymi warstwami. Jedną ze środkowych warstw posyp równomiernie odrobiną cynamonu. Wykorzystaj całe ciasto i wszystkie jego warstwy. Im więcej warstw, tym więcej ciasta i lepsza kruchość. Kiedy wszystkie płaty ciasta filo będą ułożone, wyłóż na nie masę jabłkową. Rozsmaruj ją równomiernie na całej powierzchni pozostawiając około 7-centymetrowy pas bez jabłek na jednym z krótszych brzegów. Jeżeli masz ochotę na strudel np. z orzechami włoskimi, posyp teraz jabłka posiekanymi drobno orzechami.
Zacznij delikatnie zawijać ciasto wzdłuż dłuższego brzegu. Pasek bez jabłek powinien znajdować się na końcu, dzięki temu jabłka po zwinięciu nie będą wychodzić na wierzch ciasta.
Piecz ciasto przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w ustawieniu dolna, górna grzałka. Podawaj posypane cukrem pudrem. Ciasto filo z jabłkami można jeść także na ciepło z lodami waniliowymi.