Ekologiczny ogród

Ekologia
ogród
16.04.2021
01:17

Inspiracje płynące z permakultury

Za nami astronomiczna wiosna, a to m.in oznacza, że dni stają się coraz dłuższe, a przed nami coraz wyższe temperatury. Przyroda na nowo budzi się do życia. Jeśli jeszcze planujecie co posadzić w swoim ogrodzie, szukacie inspiracji, to warto poznać zasady permakultury.


Jak uprawiać ekologiczny ogród? Na czym polegają zasady permakultury? W bardzo dużym skrócie permakultura wykorzystuje wszystkie zasoby naturalne – słomę, gałązki, liście, trawę, wody gruntowe, deszczówkę do uprawy zdrowych warzyw, owoców i ziół. Powoduje to, że ziemia z czasem staje się bardzo żyzna i wydaje wspaniałe plony. W praktyce oznacza to, że wykorzystujemy naturalne procesy zachodzące w naturze, bo rezygnujemy z pielenia czy przekopywania i niszczenia gleby.

Magda Szlachta_ogród4

Jak założyć ogród w permakulturze?

Można powiedzieć, że ogród tworzony wg zasad premakultury to ogród zbliżony do naturalnego ekosystemu. Tym samym ingerencja człowieka powinna być minimalna. Myśląc o założeniu ogrodu w premakulturze zacznijmy od poznania miejsca, warunków klimatycznych, gleby. Dzięki temu łatwiej będzie dobrać rośliny, dla których mamy optymalny grunt, co oznacza, że by zdrowo rosły nie będzie konieczne stosowanie zabiegów chemicznych. Oczywiście nie można zapomnieć o tym, by dokonywać wysiewu wg kalendarza – są rośliny, które wysiewamy już w kwietniu, inne w maju.

Mój zaczarowany ogród

Ja w swoim ogrodzie sadzę nasiona w 100% ekologiczne, pochodzące ze sprowadzanych i pewnych źródeł. Dziś już też wiele nasion pochodzi z moich własnych, wieloletnich upraw. Co robię, by ziemia wydała plony ze składnikami, których brakuje mojemu organizmowi? Przed posadzeniem nasiona wkładam na kilka sekund do ust, tak żeby ślina przekazała informację nasionom, jakich składników brakuje w organizmie.

Owoce tych nasion potrzebne minerały pobierają z gleby. Sama doświadczyłam tego, że w jednym roku miałam wysyp fasolki szparagowej, czyli źródła białka i soli mineralnych. W kolejnym papryki, będącej źródłem witaminy C. Od kilku lat hoduje dynie z nasion pochodzących z U.S.A z ekologicznej farmy, które poddane zostały ścisłej kontroli pod względem jakości. Największa dynia ważyła 44 kg.

Magda Szlachta_ogród3

Magda Sztama

Uprawiam również kukurydzę z Peru z nasion ekologicznych. Ta kukurydza najbardziej nadaje się na mąkę lub jako ozdoba. W smaku jest podobna do naszej. Mam plan, aby w przyszłości uprawiać zboża na mąki w szczególności płaskurkę i samopszę. Ich ziarna nie uległy modyfikacji i są bardzo zdrowe.

Magda Szlachta_ogród2

Magda Szlachta_ogród2

Sami spróbujcie – zaczynając choćby od jednej grządki !

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji