Tym razem postanowiłem wziąć na warsztat mąkę migdałową. Jej właściwości i wartości odżywcze zachęciły mnie do użycia jej jako panierkę, zamiast mąki pszennej i bułki tartej. Mąka ta jest źródłem kwasów tłuszczowych oraz magnezu, żelaza i wapnia. Zalecana jest dla osób z wysokim stężeniem cholesterolu, cukrzycą czy wysokim ciśnieniem.
Mąka migdałowa jest otrzymywana przez zmielenie migdałów. Charakteryzuje się słodkim, migdałowym smakiem i białą barwą. W prosty i szybki sposób można przygotować ją w domu. Dodatkowo mąka migdałowa może być spożywana przez osoby na diecie bezglutenowej.
I choć mąka ta nie jest głównym bohaterem mojego dania, bardzo zależało mi, aby zobaczyć, jak sprawdzi się w roli panierki. Uwierzcie mi, że efekt jest naprawdę powalający i wart spróbowania.
Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Gotować około 15 minut od momentu zagotowania się wody.
W tym czasie dorsza pokroić na kawałki. Przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące migdałowej, a później w rozbełtanym jajku. Następnie rybę obtoczyć z każdej strony w płatkach migdałowych. Na patelni rozgrzać olej i smażyć obtoczone kawałki dorsza na rumiano z każdej strony.
Kalafiora odcedzić, odparować, dodać sprasowany ząbek czosnku i łyżkę oliwy. Zblendować na gładką masę. Dodać sól i pieprz do smaku.
Smacznego!