Dorsz w migdałach

Kuchnia
02.08.2020
45:00

Polędwica z dorsza w mące i płatkach migdałowych, podana na puree z fioletowego kalafiora

Tym razem postanowiłem wziąć na warsztat mąkę migdałową. Jej właściwości i wartości odżywcze zachęciły mnie do użycia jej jako panierkę, zamiast mąki pszennej i bułki tartej. Mąka ta jest źródłem kwasów tłuszczowych oraz magnezu, żelaza i wapnia. Zalecana jest dla osób z wysokim stężeniem cholesterolu, cukrzycą czy wysokim ciśnieniem.
Mąka migdałowa jest otrzymywana przez zmielenie migdałów. Charakteryzuje się słodkim, migdałowym smakiem i białą barwą. W prosty i szybki sposób można przygotować ją w domu. Dodatkowo mąka migdałowa może być spożywana przez osoby na diecie bezglutenowej.
I choć mąka ta nie jest głównym bohaterem mojego dania, bardzo zależało mi, aby zobaczyć, jak sprawdzi się w roli panierki. Uwierzcie mi, że efekt jest naprawdę powalający i wart spróbowania.

dorsz w migdałach 2.jpg

Składniki:

  • 400 g polędwicy z dorsza
  • 50 g płatków migdałów
  • 1 jajko
  • mąka migdałowa
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • fioletowy kalafior
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy

Przygotowanie:

Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Gotować około 15 minut od momentu zagotowania się wody.

W tym czasie dorsza pokroić na kawałki. Przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące migdałowej, a później w rozbełtanym jajku. Następnie rybę obtoczyć z każdej strony w płatkach migdałowych. Na patelni rozgrzać olej i smażyć obtoczone kawałki dorsza na rumiano z każdej strony.

Kalafiora odcedzić, odparować, dodać sprasowany ząbek czosnku i łyżkę oliwy. Zblendować na gładką masę. Dodać sól i pieprz do smaku.

Smacznego!

Zamknij
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii Więcej informacji